El nivell d’execució acumulat des de la posada en marxa del programa és el més elevat d’entre els municipis del mateix o major tamany a la Comunitat Valenciana
El procés participatiu de l’Ontinyent Participa 2020 ha executat el 100% dels projectes guanyadors dins del període previst. La regidora de Govern Obert i Transparència, Natàlia Enguix, ha explicat hui que els canvis introduïts a les darreres edicions per agilitzar l’execució de les propostes guanyadores –que incloïen la limitació a un pressupost màxim de 48.000 euros per a inversions o 18.000 euros en cas de despesa corrent- «estan fent efecte i hem pogut executar totes i cadascuna de les actuacions de l’edició votada en 2020 en menys d’un any», assenyalava.
Enguix ha afegit que, a més, el nivell d’execució acumulat des de la posada en marxa del programa en 2013 «és un exemple». Segons les dades aportades per la primera tinent-alcalde i delegada de Govern Obert, s’han executat o estan executant-se 26 dels 28 projectes guanyadors, una xifra que és la més elevada d’entre els municipis del mateix o major volum a la Comunitat Valenciana. Pel que fa a les dues actuacions pendents, la remodelació de Sant Antoni i la Glorieta, amb un import global de més d’1,8 milions d’euros, es tracta d’actuacions que han necessitat una major tramitació pels seus imports, segons ha exposat Enguix, qui ha avançat que està previst que totes dues obres s’adjudiquen aquesta setmana.
Cal recordar que les propostes guanyadores en 2020 van ser repoblar les muntanyes del terme, ampliar el servei de triturat i contenidors de poda per evitar cremes, el condicionament de la Senda dels Enginyers, l’ampliació del Pla d’Ús del paratge del Pou Clar atenent a les recomanacions de la COVID-19 i l’adaptació de cases per donar acollida a dones víctimes de violència de gènere, amb atenció psicològica i acompanyament.
Impuls de la participació ciutadana
La regidora de Participació Ciutadana, Virtudes González, posava en relleu per la seua banda l‘impuls donat a la participació ciutadana en els últims processos, als quals s’ha inclòs tallers específics com els duts a terme enguany als instituts de secundària, «i que han fet possible que l’alumnat rebera formació en Participació Ciutadana al mateix temps que coneixia de primera mà el programa». González també incidia en la importància de seguir implicant a la ciutadania als processos participatius.
Enguix destacava que el grau d’execució des de la posada en marxa del programa, «és el més elevat del que tenim constància a la Comunitat Valenciana, i contrasta molt amb el d’altres ciutats del nostre i major grandària, on fins i tot queden desenes d’actuacions pendents en alguns casos». La participació assolida, «que mai ha baixat del 15% del cens de votants i en algunes ha superat el 20%», també és superior a la mitjana de municipis valencians que duen a terme processos semblants.