L’urbanisme participatiu busca involucrar veïnat, tècnics, sectors productius en el futur de la zona i treballar en objectius de desenvolupament sostenible
El vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyat del president de la Junta de Districte de la Platja, Ferran Martínez, ha informat de l’inici imminent d’una nova fase del Pla de Regeneració Urbana “Nuclis primitius de la Platja”. Un model, l’urbanisme participatiu, nou i pioner al nostre territori, que busca involucrar veïnat, tècnics, sectors productius en el futur d’aquesta zona i treballar en l’objectiu 11 de desenvolupament sostenible, «per tal d’aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles», ha assegurat Alandete.
Amb cinc objectius: la integració tipològica i paisatgística, modificant la normativa del PGOU de forma que siga possible la coexistència de dues tipologies en la zona… La mobilitat i l’habitabilitat de l’espai públic; l’increment dotacionals; adaptació als efectes del canvi climàtic; i el foment del turisme sostenible i la desestacionalització.
Així, en octubre es va acordar la suspensió de llicències i entre desembre i gener es va realitzar la primera fase amb una enquesta-qüestionari en la qual van participar 112 persones. Pel que fa als resultats, 62 s’han preocupat o interessant per l’ajuste tipològic; 49 pels equipaments; 37 per la peatonalització; 28 pels aparcaments; 28 pel cavi climàtic; 21 per la desestacionalització; 15 per la integració correcta i 15 per les zones verdes.
A partir dels resultats, un equip multi-disciplinar ha proposat 3 línies que es treballaran en aquesta fase del procés participatiu a partir de tallers i taules redones/debats amb la presència de tècnics, sectors productius i veïnat:
1. Ajustar la normativa urbanística del PGOU de forma que s’integren les dos tipologies de la zona i permeta la implantació d’usos complementaris per a fomentar la desestacionalització.
2.- Millora de la qualitat de l’espai públic que, després d’un estudi de mobilitat de l’àmbit, puga fomentar-se la peatonalització i la regulació de l’aparcament i la seua adaptació als efectes del canvi climàtic, fomentant la implantació de l’arbrat després de l’alliberament de l’espai ocupat actualment per vehicles.
3.– Implantar usos dotacionals inexistents en la zona que permeten disposar un increment de les dotacions de proximitat.
Programa
30 de març: TALLER D?EXPERTS I ESPECIALISTES
18.30 h -20.30 h. Salons de Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç. I a través del Facebook: facebook.com/UrbanismeGandia
6 d’abril: DEBAT / TAULA REDONA. TALLER SECTOR EMPRESARIAL I PRODUCTIU
18.30 h – 20.30 h. Salons de Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç.
13 d’abril: DEBAT/TAULA REDONA. TALLER REPRESENTACIÓ CIUTADANA
Representants de l’Associació de veïns de la Platja de Gandia.
Fases més participatives
El vicealcalde ha avançat que després d’aquesta vindran més fases participatives prèvies als tràmits de reforma interior. «Perquè cal tindre en compte que estem treballant sobre una superfície ja construïda i això representa una dificultat i un repte, però en la mesura de les possibilitats s’intentarà eixa integració paisatgística, eixa millora de la qualitat urbana i la construcció de la ciutat amable, segura i sostenible per la qual aposta el govern del Serpis».
Per la seua banda, Martínez ha assegurat que aquest pla s’alinea amb tota una bateria d’iniciatives que s’estan desenvolupant en la platja; «inversions en obres d’adaptació, modificació d’infraestructures entre 2020 i 2022 per valor de 25 milions d’euros, probablement la major inversió realitzada a la platja des de la remodelació del passeig marítim». En aquest sentit, ha recordat el dipòsit de pluvials del Clot de la Mota, el Pai d’equipaments, el Pla de millora de vials o el Pla de sostenibilitat turística.