El sistema substitueix les llistes de pacients citats i les cridades de veu del personal assistencial i permet preservar la confidencialitat
El departament de salut de Gandia ha instal·lat pantalles de gestió de torn en el centre de salut de Vilallonga. Aquest sistema de cridades és el que ja s’utilitza en les consultes externes de l’Hospital Francesc de Borja i en els centres de salut de*Beniopa i Corea de Gandia, i, progressivament, s’anirà instal·lant en altres centres del departament.
L’equipament, que substitueix les cridades en les consultes per part del personal assistencial, inclou els anomenats ‘quioscos’ (lectors de targetes SIP i expenedors de tiquets) i les pantalles, que serveixen per a informar d’on i quan tindrà la seua cita o atenció el pacient en qualsevol de les consultes del centre.
Les pantalles s’han instal·lat a les sales en les quals els pacients esperen a ser anomenats, que en el cas del centre de salut de Vilallonga són tres. Quan el pacient acudeix, ha d’introduir en el quiosc la seua targeta SIP o bé teclejar el número del SIP.
Manteniment confidencialitat
Quan el quiosc identifique al pacient, detecta si té cita. En cas que així siga, expèn un tiquet en el qual consta l’àlies pel qual serà cridat l’usuari, la consulta a la qual ha de dirigir-se, l’hora a la qual té la cita i la ubicació de la zona d’espera. Simultàniament, el personal del centre rep en el seu ordinador la confirmació que el pacient ja ha arribat i pot procedir a la seua crida a través de les pantalles.
Mentrestant, el pacient roman en la corresponent sala d’espera i consulta la pantalla fins que aparega el seu àlies, mantenint així la confidencialitat de les seues dades personals, ja que en cap moment s’indica el seu nom. Al mateix temps que apareix en pantalla s’emet un avís sonor.
Una altra dels avantatges és la possibilitat que, si el pacient ha d’acudir a un altre servei, com a analítiques o cures, el metge el comunica a Cita Prèvia, el pacient roman en la sala d’espera i el personal de Cita Prèvia li indica a través de la pantalla quan pot acudir. S‘evita així també les cues enfront del mostrador de Cita Prèvia del centre de salut.
Això permet diferenciar cues en el mostrador i, per tant, agilitar tasques, a més de disminuir l’afluència d’usuaris en un mateix espai, ja que els pacients poden romandre asseguts esperant el seu torn i mantenint la distància de seguretat que exigeixen les mesures preventives del Covid-19.
Així, la implantació d’aquest sistema també facilita el compliment d’aquestes mesures, especialment pel que fa a la distància de seguretat, control d’aforament i al fet d’evitar la crida dels pacients a viva veu.
Informació addicional
Les pantalles també mostren informació addicional, ja siguen campanyes de Salut Pública o de donació de sang, dades del departament o informació d’interès per al pacient, com a recordatoris de les mesures preventives enfront del coronavirus o indicacions d’una correcta rentada de mans.
El sistema suposa una millora en la gestió de recursos humans, ja que el temps que el personal de Cita Prèvia destina a elaborar els llistats i el personal assistencial a cridar als pacients poden dedicar-lo a altres tasques assistencials; s’emmarca així en la línia de fomentar la humanització del departament i augmentar l’eficàcia en la gestió de torns. També permet conèixer informació estadística com els moments de major afluència de pacients i els temps d’espera.
La instal·lació d’aquest equipament s’emmarca en el pla de Millores de Centres de Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb la col·laboració de la Diputació de València.