Natàlia Enguix destaca la bona acollida al format adaptat a la pandèmia i als tallers participatius, dels quals han sorgit prop del 10% de les propostes registrades
Veïnat i associacions han presentat finalment 203 propostes a “Ontinyent Participa”, la iniciativa del Govern d’Ontinyent que permet a la ciutadania triar la destinació de part de les inversions municipals de 2021, i que anit tancava la seua fase propositiva. Es tracta de la xifra rècord de propostes (fins ara eren 201 en 2016), de les quals prop del 10% han sorgit dels nous tallers realitzats enguany per tal de promoure la participació i comptar amb propostes més elaborades.
La regidora de Govern Obert, Natàlia Enguix, ha destacat com “una excel·lent noticia que confirma la bona acollida al format adaptat a la pandèmia que hem plantejat en esta edició, i també a uns tallers participatius que han estat pràctics i productius, ja que les propostes sorgides dels mateixos, comptant amb la participació d’associacions i col·lectius, estan molt treballades”, assenyalava.
Les propostes dels tallers (realitzats als barris de Sant Rafel, Sant Josep i el Llombo), que s’afegeixen a les registrades través de la web www.ontinyentparticipa.es, han estat centrades en aspectes de social, mediambiental o igualitari, ja que un mínim del 50% de propostes guanyadores en esta edició haurà de versar sobre estos aspectes, “un requisit que es novetat i amb el que hem volgut anar més enllà de les propostes d’obres, per a complir amb els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i implicar a la ciutadania en el treball per crear una ciutat solidària, igualitària i concienciada amb el medi ambient i la sostenibilitat”, manifestava.
Període d’Informació Tècnica
Des d’aquest dilluns s’obri un període d’informació tècnica en què l’Oficina Tècnica i els departaments d’Educació, Benestar Social, Medi Ambient i Igualtat valoraran tècnicament cada projecte i la seua viabilitat. Aquest període es perllongarà durant quatre setmanes (del 5 al 30 d’octubre) i servirà per elaborar del document definitiu amb les propostes que es debatran al consell de Ciutat. Cal recordar que enguany, i seguint l’exemple del Pla Tornem Junts, sols s’admetran obres el cost de les quals permeta adjudicar-les directament a empreses locals (48.000 en el cas d’obres, i 18.000 en despesa corrent), per tal, explicava Natàlia Enguix “que els projectes reactiven al màxim l’economia local, i que els diners del procés es queden a la ciutat”, manifestava.
Transcorregut aquest termini, el Govern d’Ontinyent enviarà el document als Consells Sectorials amb les propostes acceptades; posteriorment, es reuniran els consells sectorials per decidir les puntuacions que atorguen a cada proposta i finalment, se celebrarà durant la primera setmana de novembre, el consell de Ciutat del qual eixiran les 10 propostes finalistes.
L’endemà del consell de Ciutat, es farà públic el resultat i es convocaran als proponents per a la setmana vinent. La setmana del 9 al 13 de novembre, les propostes seran exposades i defensades a un espai municipal. Finalment, s’obrirà el termini de votació de les 10 propostes del dimarts 17 de novembre al diumenge 29 de novembre de 2020, un període ampliat respecte a les edicions anteriors, el que suposa altra de les novetats.
La regidora de participació ciutadana, Virtudes González, recordava que “són canvis que pretenen un procés més àgil i efectiu a l’hora d’executar-se i beneficiar a la ciutadania, però que al mateix tems potencien una vessant més inclusiva, educativa i social. Canvis que van estar debatuts al Consell de Ciutat i aprovats per la Junta de Govern Local, i que en aquest inici del projecte han tingut una bona acceptació amb aquest record de propostes, que valorem molt positivament”, manifestava.