El “Xec Innovació» ajuda a posar en marxa la mercantil
La primera convocatòria d’ajudes del “Xec Innovació” creat per l’Ajuntament d’Ontinyent recolzarà la posada en marxa a la ciutat de la primera empresa de palletes ecològiques d’Espanya. Igualment, l’Ajuntament també ha aprovat ajudes a dues empreses tèxtils locals que aposten per la implantació de nous sistemes de producció ecològica i reducció de desperdicis, respectivament.
Tal com explicava l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, les ajudes del Xec Innovació, que permeten subvencionar amb fins a 5.000€ activitats on es faça utilització intensiva de nova tecnologia, es genere ocupació, es compte amb un alt valor afegit i s’aposte per la sostenibilitat, “són nou pas per recolzar a les empreses dins la línia encetada quan vam arribar al Govern per tal d’afavorir un canvi de paradigma, i que l’administració deixe de ser vista com un element que posa problemes per a passar a entendre’s com un aliat de l’empresa i la innovació», assenyalava.
Sistema de producció
Al cas de Bio Straw Europe, SL (Biopajitas), que fabricarà palletes de paper i cartó amb un sistema de producció responsable i ecològic, s’atorga una subvenció per cobrir despeses de constitució de l’empresa, paper, maquinària i despeses d’arancels-aduana. Segons s’ha explicat des de l’empresa, el seu producte pretén ser una alternativa ecològica i sostenible als 5.000 milions de palletes de plàstic que es consumeixen a l’any a Espanya, majoritàriament importades de Xina, que a més gasten metalls pesats i tinta a la seua producció i han de ser transportades des de milers de quilòmetres de distància. Les palletes de paper empren matèria prima de boscos sostenibles espanyols i cola alimentària espanyola, i al seu sistema de producció a penes es generen residus que al seu torn són reciclables.
Altre projecte beneficiari del “Xec Innovació” és el plantejat per Nueva Textura SL, una empresa que fabrica i comercialitza articles textils com un model de funda elàstica que s’adapta a la fisonomia dels sofas sense crear les deformacions i arrugues de les fundes tradicionals.
L’empresa té una subvenció per cobrir despeses de registre i tramitació de certificacions ecològiques (Certificat GRS, OEKO-TEX) que asseguren al consumidor que els productes tèxtils han estat analitzats per controlar l’absència de substàncies nocives per a la salut i verificar el reciclat de productes i les practiques socials ambientals i químiques responsables en la producció.
Finalment, Punt Nou SL (Babidu), empresa de fabricació de prendes per a la primera infància, ha obtingut una subvenció per cobrir despeses de la implantació del sistema “Lean Manufacturing», un mètode de producció que aposta per la reducció al màxim dels desperdicis generats i la utilització dels recursos estrictaments necessaris, augmentant al mateix temps la productivitat, reduint costos i millorant la qualitat del producte.
El regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, destacava que les ajudes del Xec Innovació “ens permeten continuar impulsant la col·laboració públic-privada entre l’Ajuntament i les empreses, generant activitat econòmica, promovent la innovació i tot aplicant eixa aposta transversal per la sostenibilitat que està aplicant el Govern d’Ontinyent a totes les àrees de gestió”, assenyalava.