Villalonga busca el millor Blat Picat i ho premia amb 200 euros

La població celebra el concurs del guisat de blat picat i la Fira Gastronòmica de 2023

La localitat de Vilallonga viu aquest pròxim cap de setmana un dels més intensos de l’any. La població celebra la seua més que conegut Concurs de Blat Picat, el guisat mil·lenari, l’origen del qual es podria remuntar a la cultura ibera, i que és a Vilallonga una de les poques zones de la península on encara es prepara.

El concurs arriba a la seua setzena edició. De manera paral·lela, Villalonga organitza la XIV Fira Gastronòmica, on hi haurà tot tipus de parades i activitats com a mostres de cotxes antics, altres personalitzats i motos. Aquests actes seran els dies dissabte 4 i diumenge 5 de març.

“És un cap de setmana per a gaudir del nostre plat més típic i de la gastronomia en un entorn bell, envoltats de muntanyes i amb el llit del riu Serpis als nostres peus”, ha precisat l’alcalde de Vilallonga, Román Garrigós.

El primer edil ha matisat que entre les moltes activitats hi haurà rutes, actuacions com la del grup La Seu o la participació del col·lectiu Amics del 600. Però, sens dubte, el que més expectació alça és la celebració del concurs de Blat Picat, que serà el dissabte.

Durant tot el matí, els qui participen hauran de centrar-se en preparar el plat, ja que requereix entre cinc i sis hores de preparació, per a coure bé la verdura, la carn de porc i vedella, el blat picat i els cigrons. “És un menjar d’hivern, per a la gent dura de la muntanya que havia d’aguantar baixes temperatures i encara així eixir a treballar les seues terres”, ha precisat Garrigós.

El concurs de Blat Picat compta amb tres premis, de 100, 150 i 200 euros. La presentació dels plats serà a les 12,30 hores enfront de la Casa de Cultura. El jurat triarà quin és el millor dels guisats i donarà els tres premis. Després d’això, es podran degustar plats típics en la **Fira Gastronòmica prèvia adquisició de tiquets.

4 de març

11.00 hores. Inauguració de la XIV Fira Gastronòmica del Blat Picat de Vilallonga (Passeig P. Giner).
11.00 a 14.00 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/ dels Sants Reis).
12.30 hores. Presentació dels concursants del XVI Concurs de «Blat Picat» (davant de la Casa de la Cultura).
12.45 hores. Reunió del jurat del concurs i lliurament de premis.
13.00 hores. Degustació de plats típics de la gastronomia de Vilallonga amb ambientació musical.
16.30 a 19.30 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/dels Sants Reis).
18.00 hores. Actuació de grups musicals de pop-rock (davant de la Casa de la Cultura).
21.00 hores. Sopar popular.

5 de març

8.30 hores. Marxa senderista a la Cisterna del Vedat amb eixida des de l’aparcament de Cais.
9.00 hores. Exposició de cotxes de Tuners SPN (C/Piles i Daimús) / Exposició de cotxes en el Passeig / Matinal Motera en el Passeig.
11.00 hores. Volta de reconeixement i degustació d’herbes a càrrec de l’educador ambiental Ausiàs Jordà (des de la Casa de la Cultura).
11.00 a 14.00 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/ dels Sants Reis).
11.30 hores. Actuació del grup Batec (Casa de la Cultura).
13.00 hores. Degustació de plats típics de la gastronomia de Vilallonga amb ambientació musical.
20.00 hores. Tancament de la XIV Fira Gastronòmica de Vilallonga.