Un xiquet de Gandia amb autisme il·lustra un llibre de poemes

David Martínez ha il·lustrat el poemari Versos en la Niebla que es presenta este dissabte en Gandia

Este dissabte 8 de febrer es presenta a Gandia Versos en la Niebla, el nou poemari de l’escriptora manxega Mariana Romero Nieva que ha estat il·lustrat per David Martínez Navas, un xiquet de 10 anys de Gandia afectat d’autisme. David és el primer xiquet amb T.E.A (Transtorn de l’Espectre Autista) en la Comunitat Valenciana i segon en l’Estat Espanyol en publicar en un llibre les seues il·lustracions.

Joanna Navas, mare de David ens ha contat que la proposta va nàixer pràcticament de la casualitat, “vaig contactar amb l’autora en el mes d’agost a través de les xarxes socials, compartíem inquietuds i sensibilitats i des del principi ella va estar molt interessada en David i en la seua evolució”. La relació va anar fent-se més estreta fins que Mariana els va llençar la proposta,”ella  tenia pendent de publicar un poemari i ens va preguntar si David seria capaç d’il·lustrar-lo. Son pare i jo no vam dubtar en cap moment”. David va acceptar d’immediat i es van posar tots en marxa.

El procés de creació va ser un repte per a tota la família “després de llegir els poemes, son pare li marcava les pautes per tal de mostrar-li a David el concepte que havia de plasmar, a partir de l’esquema ell feia la seua pròpia interpretació i li donava el seu toc personal”. La bona acollida que ha tingut Versos en la Niebla és la major prova que la col·laboració entre Mariana i David ha sigut un èxit: la primera edició ja està completament esgotada i s’està preparant una segona edició amb nous poemes i il·lustracions.

Per a Mariana Romero, (San Carlos del Valle, Ciudad Real, 1932) que ja ha publicat 5 llibres esta també ha sigut una col·laboració molt especial “el títol del llibre ho diu tot. He escrit este llibre de relats i poesia un poc enfosquida per la malaltia dels meus ulls, fet que ha dificultat la plasmació del que sentia”. Però l’autora té molt clar on rau el veritable valor de l’obra “ sense dubte el més emocionant d’este xicotet poemari són, les il·lustracions clares, senzilles, sense taques ni prejudicis d’un nen amb T.E.A. David sap trencar amb esforç i decisió grans obstacles que li posa davant el trastorn que pateix”.

«Quan se li dona una oportunitat a l’autisme ocorren coses meravelloses»

Joanna vol posar en relleu que la importància d’este projecte va més enllà de la fita de publicar les creacions de David, “es tracta de trencar els mites al voltant de l’autisme i demostrar que amb treball, dedicació i estima totes les persones son capaços de treure el potencial que tenim a dins”. Considera que este és un pas més dels que tant ella com la seua família fan cada día per a integrar a David en la normalitat “quan la societat observe estes iniciatives com una cosa no extraordinària, serà quan puguem parlar d’una veritable inclusió de les persones amb autisme”.

Mariana i David estaran el dissabte a les 12:00 en la Plaça Rei En Jaume I per presentar el llibre. Al preguntar-li a Joanna com afronta el seu fill la presentació respon que, per moments, ella sembla més inquieta que ell, “David està nerviós i content a parts iguals. Sap que hi haurà gent, que li preguntaran coses i que serà el centre d’atenció”, però Joanna està convençuda que l’acte serà un èxit ja que, com repeteix constantment, “quan se li dona una oportunitat a l’autisme ocorren coses meravelloses”.