Ontinyent recorda el dol perinatal

La Regidoria de Cementeri ha impulsat dues accions simbòliques per visibilitzar aquesta realitat entre la ciutadania

Aquest diumenge, 15 d’octubre, es commemorava el Dia Internacional de la mort gestacional, perinatal i neonatal. En el marc d’aquesta data, la Regidoria de Cementeri, encapçalada per la regidora Helena Gandia, ha realitzat dues accions d’homenatge per visibilitzar entre la ciutadania aquest dol, consistents en la instal·lació d’elements florals en l’entrada principal del Cementeri Municipal, i la il·luminació del Pont de Santa Maria amb els colors blau cel i rosa, identificatius del dol perinatal.

En paraules de la regidora de Cementeri, Helena Gandia, “l’objectiu d’aquestes accions és visibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre l’existència del dol vinculat a la mort gestacional, perinatal, neonatal i durant la primera infància. Es tracta d’un dol molt dur, i tradicionalment invisibilitzat. Per això, des de la Regidoria de Cementeri, en la línia de les propostes de la Federació Espanyola del Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal (FEDUP), hem volgut donar suport d’una manera simbòlica al dol que, també a Ontinyent, pateixen moltes persones i famílies”.

Gandia ha assenyalat que “per una banda, hem decidit instal·lar un homenatge floral a l’entrada principal del Cementeri Municipal d’Ontinyent, com a espai de record de les persones difuntes de la nostra ciutat. A més, la proximitat de la festivitat de Tots Sant fa que augmente l’afluència de gent al Cementeri, i amb aquests elements florals en colors blau cel i rosa, acompanyats d’un cartell explicatiu, hem volgut fer conscient a la gent sobra aquesta realitat”.

“Pel que fa al Pont de Santa Maria, vam tramitar la proposta, en col·laboració amb la Regidoria d’Enllumenat i Alcaldia, per tal que el monument s’il·luminara durant el cap de setmana amb els colors blau cel i rosa. Aquest pont té una ubicació central dins el nucli urbà, com a nexe entre barris. D’aquesta manera, hem pogut traslladar també a peu de carrer el nostre homenatge al dol perinatal”, ha exposat Gandia.

La regidora de Cementeri ha conclòs apuntant que “entre les línies de treball de la nostra regidoria està visibilitzar el dol i treballar la mort com una part inseparable de la vida. Vivim en una societat que ha ocultat molt la qüestió de la mort en els últims temps. Per això és fonamental que fem una tasca de conscienciació i suport mutu entre persones. En el cas del dol perinatal, continuarem treballant iniciatives en els pròxims anys”.