Ontinyent protegeix més de 2.000 arbres en un pla de poda per a 2020

L’Ajuntament reposa 70 exemplar danyats per casos de vandalisme

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent ha donat llum verda al Calendari de Poda 2020 que executarà l’empresa concessionària del manteniment de Parcs i Jardins, Actúa Servicios y Medio Ambiente SL. Aquest pla, que es portarà a terme al llarg de tot l’any, atendrà 2000 exemplars d’arbrat de carrers i places del casc urbà i que se suma a les tasques de manteniment de l’arbrat de parcs, jardins, col·legis públics, instal·lacions esportives, polígons i urbanitzacions.

La regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, explicava que “es tracta d’un pla de conservació, manteniment i poda que al cas de l’arbrat viari es gestiona de forma independent al de la resta de jardineria, ja que reclama un treball específic i complex tant pel traçat dels carrers com per la diversitat d’exemplars i espècies amb característiques diferenciades».

Un equip de deu operaris

«Un treball que, a més, s’ha d’executar al moment adequat, que al cas dels caducifolis amb branques sanes és quan ha caigut la fulla i no abans”, destacava. Estes tasques seran desenvolupades al llarg de l’any per un equip de 10 persones (1 encarregat, 2 oficials, 2 jardiners, 2 auxiliars i 3 peons) que empraran equipament i maquinària específica a més de 7 vehicles que incorporen elements elevadors i de càrrega, i part dels quals són elèctrics.

La regidora, atenent les recomanacions de l’enginyera de Medi Ambient, afegia que el de la poda “és un tema delicat perquè és errònia la idea de que als arbres els convé sistemàticament una poda per al seu desenvolupament fisiològic. Cap branca ha de ser podada sense un motiu justificat».

«Els arbres, a diferència d’altres éssers vius, no tenen capacitat per a cicatritzar les ferides, i els teixits dels arbres no es regeneren mai. Els factors que influeixen en la millor o pitjor resposta de l’arbre davant la ferida són, entre altres, la severitat, la periodicitat i l’època de poda”.

Prop de 70 arbres reposats en desembre

Quant al manteniment de l’arbrat viari, des del Departament de Medi Ambient s’ha explicat també que durant el mes de desembre s’han reposat prop de 70 exemplars de diverses espècies(principalment plataners, llidoners i carrasques). Almenys el 75% d’estos exemplars han resultat fallits degut a actes de vandalisme, accidents de trànsit o males pràctiques com llançar aigua en sabó a la soca.

En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient ha demanat “conscienciació ciutadana davant la cura i el manteniment dels arbres i espais verds del municipi, perquè independentment dels més de 9.000 euros en que estan valorats els exemplars que hem reposat, es tracta d’éssers vius amb un paper vital a les ciutats per la seua capacitat d’absorbir CO2, retenir partícules i regenerar l’aire, una funció en la que són més efectius si han tingut temps per a créixer i consolidar-se».

«A més, nombrosos estudis destaquen que l’arbrat urbà redueix l’estrès de les persones i augmenta l’atracció als establiments. En definitiva, són una part vital del nostre entorn que totes i tots hem de contribuir a mantenir en condicions”, concloïa.