Ontinyent augmenta en un 62% la concessió de llicències d’obra menor i arriba a xifres rècord de l’última dècada

El regidor de Territori valora positivament l’impacte de les mesures municipals de suport a la rehabilitació d’immobles

L’Ajuntament d’Ontinyent ha augmentat la concessió de llicències d’obra menor en un 62’5% durant l’últim any. En concret, les dades facilitades per l’Oficina Tècnica Municipal sobre la concesió de llicències d’obra a la ciutat durant l’última dècada constaten que la xifra (751 en 2021, front a les 462 de 2020) també suposa el rècord en aquest periode. Les llicències d’obra major (148) són la segona xifra més alta de l’última dècada; i les 899 llicències d’obra totals suposen també la quantitat més alta dels últims 10 anys. Tant en obres majors, menors, com totals, les xifres de 2021 dupliquen a les de 2012.

El regidor de Territori, Joan Sanchis, ha fet una valoració molt positiva d’estes xifres, “ja que la concessió de llicències d’obra és un destacat indicador de l’activitat econòmica en un municipi, no sols pel que suposa l’obra en si sinó per l’impacte indirecte en els diferents professionals que participen de les actuacions». Sanchis també valorava positivament la resposta als incentius municipals al sector posats en marxa en aquest periode, «periode que iniciarem facilitant els tràmits per a l’obrenció de llicències d’obra, i durant el qual hem pres mesures com bonificacions a l’impost de construccions, i sobretot hem apostat per un pioner impuls a la rehabilitació d’inmobles”, assenyalava.

Cal recordar que Ontinyent va posar en marxa de manera pionera en 2013 el programa “Ontinyent Rehabilita”, que des de llavors ha concedit al voltant de 450 ajudes per import de 2’7 milions d’euros, que afegits a les aportacions dels propietaris suposa un impacte molt superior. A aquest pla municipal s’han sumat altres posteriors posats en marxa al costat d’altres administracions.

 

Declaració responsable

Per facilitar les tramitacions, des de 2011 el Govern d’Ontinyent va posar en marxa la “Declaració Responsable”, sistema que permet agilitzar els tràmits per a l’obtenció de llicències d’obra, i pel qual el titular comunica baix la seua responsabilitat que compleix amb els requisits necessaris. Igualment, des de 2012 es compta amb una bonificació del 95% (màxima permesa per la llei) de l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per a afavorir l’activitat en el sector de la construcció, molt castigat per la crisi, i la rehabilitació d’habitatges.

Des d’aquell any es van produïr una sèrie de millores per a ampliar els beneficiaris i la quantitat límit del pressupost d’aquestes obres: Actualment poden beneficiar-se construccions, instal·lacions o obres en immobles considerats cadastralment com a comerços, oci, hostaleria o habitatges ja construïts, amb un pressupost d’execució d’obra que no supere els 60.000 euros. En 2020 es van atorgar 443 d’estes bonificacions, registrant també un increment en 2021 per a arribar fins les 476.

S’entenen per obres majors les obres de nova planta, ampliació en superfície, volum o altura d’edificacions existents, o rehabilitació integral d’edificis; mentre que les obres menors venen a ser actuacions de més senzillesa tecnica, com ara reformes a l’interior de les vivendes o modificacions de la disposició de l’interior dels edificis, entre d’altres.