Oliva se suma a la campanya de sensibilització «Tortugues en el Mediterrani»

Esta iniciativa mediambiental estarà present en 60 municipis de la Comunitat Valenciana que exhibiran cartells per tal d’informar sobre com actuar en cas de veure una tortuga marina en problemes

 

L’Ajuntament d’Oliva, representat per la regidora de Medi Ambient, Maria Josep Llorens, va participar, el passat dijous, 23 de juny, en la presentació de la campanya de sensibilització Tortugues en el Mediterrani 2022 de la Fundació Oceanogràfic, en la qual participen un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, així com de la Regió de Múrcia i les Illes Balears.

La presentació, que va tindre lloc a les instal·lacions de Baleària a Dénia, va estar a càrrec del director general de l’Oceanogràfic de València, Eduardo Nogués i va suposar l’inici d’aquesta tercera edició d’una campanya que, com en anys anteriors, compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, FGV, 112 Emergències, la Ciutat de les Arts i les Ciències, la Universitat de València, Global Omnium, la Fundación Azul Marino, Metro de València, Tram d’Alacant i Paradores de Turisme de platges.

L’acte es va completar amb la solta a la mar d’una tortuga marina recuperada en l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) de la Mar de la Fundació Oceanogràfic.

En l’esdeveniment van participar l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el director de la Fundació Baleària, Adolfo Utor, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, el director general de l’Oceanogràfic, Eduardo Nogués, la directora de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia G. Bartual i el responsable de l’Àrea de Conservació de la Fundació Oceanogràfic i investigador, José Luis Crespo, qui va explicar la tasca de la Fundació amb les tortugues en els àmbits divulgatiu, educatiu i d’investigació, així com la seua transcendència per al món marí.

Juntament amb la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, Maria Josep Llorens, també van assistir a l’acte la diputada de les Corts Valencianes, Rosa de Falastín Mustafá, els regidors dels municipis de Xàbia i Tavernes de la Valldigna, el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García i el representant de la Universitat de València, Jesús Tomás.

1.500 cartells

La campanya de sensibilització, que impulsa la Fundació Oceanogràfic, consisteix en la col·locació de més de 1.500 cartells en MUPIS i altres suports, des dels quals s’informa en els punts de major concurrència i visibilitat a banyistes i viatgers de la presència de tortugues marines en les costes del Mediterrani i que, en cas de vore’n alguna és necessari telefonar al 112 per activar la Xarxa de varaments, composta per la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i la mateixa Fundació Oceanogràfic.

En la Comunitat Valenciana, l’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic s’encarrega de desplaçar-se a la zona per avaluar l’estat de l’animal i traslladar-lo, en cas de ser necessari, a l’ARCA de la Mar, on es recupera fins a poder tornar de nou a la mar.

Les dates de la campanya són crucials per a la conservació de l’espècie, ja que és la temporada en què es produeix la nidificació, és a dir l’acostament a la platja de les femelles per a dipositar els seus ous en els punts que consideren adequats, per la qual cosa és fonamental que no se les moleste.

En haver-se produït els últims anys un augment de nius i, a causa de la filopatria d’aquests animals, és possible que torne a registrar-se un bon nombre de nidificacions, tal com va apuntar l’investigador José Luis Crespo.

En acabar la presentació, assistents i voluntaris de la Fundació Oceanogràfic es van dirigir a la platja de l’Escullera Nord de Dénia per a acomiadar a la mar una tortuga marina recuperada en l’ARCA de la Mar. L’animal, una femella de 14 quilos, va ingressar a l’hospital de tortugues amb embòlia gasosa moderada gràcies a l’avís d’una embarcació pesquera de Peníscola que el va capturar accidentalment i va telefonar al 112, activant així la Xarxa de varaments de la Comunitat Valenciana.

L’edil de Medi Ambient d’Oliva va destacar la importància d’iniciatives mediambientals com aquesta i que, segons Llorens “la Fundació Oceanogràfic podrà comptar amb Oliva, sempre, perquè som un municipi amb una gran convicció de defensa del patrimoni natural, i continuem treballant des de l’administració, des de les àrees d’Educació i Medi Ambient per afavorir conductes responsables i corregir aquelles que es poden millorar, tant amb iniciatives escolars com amb activitats de voluntariat”.