Home Actualitat L’hospital de Gandia i la UPV presenten un projecte per a transportar mostres analítiques mitjançant drons

L’hospital de Gandia i la UPV presenten un projecte per a transportar mostres analítiques mitjançant drons

L’hospital de Gandia i la UPV presenten un projecte per a transportar mostres analítiques mitjançant drons

La plataforma POLISABIO posa en contacte les institucions sanitària i universitària, i finança amb 3.000 euros les accions preparatòries

Els serveis de Laboratori Clínic, Infraestructures i Logística de l’hospital Francesc de Borja de Gandia, juntament amb investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han presentat un projecte de col·laboració que planteja el transport de mostres biològiques per a anàlisis clíniques i material sanitari mitjançant sistemes d’aeronaus no tripulades (drons).

Per a això, es realitzarien dos projectes pilots, un en un centre de salut, i un altre en una residència sanitària que atenga pacients terminals i/o psiquiàtrics, amb la finalitat de transportar les mostres al laboratori de l’hospital de Gandia; evitant el trasllat del pacient al centre sanitari.

Aquest mateix circuit es podria aprofitar per a enviar en sentit contrari materials sanitaris que actualment es trasnporten mitjançant valisa utilitzant furgonetes i camions de repartiment.

“Tot el procés es duria a terme complint les normes internacionals de bioseguretat i
mantenint la viabilitat i la integritat dels estàndards habituals i procediments normalitzats de treball”, tal com ha subratllat el cap de servei de Laboratori de l’hospital de Gandia i codirector del projecte, Julián Díaz.

Totes dues institucions han treballat juntes gràcies a la plataforma POLISABIO, integrada per la Fundació FISABIO de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la UPV, l’objectiu de la qual és posar en contacte a professionals de l’àmbit sanitari, d’una banda, i de l’àmbit de la investigació universitària, per una altra, per a dur a terme projectes d’innovació com aquest, que ja compta amb 3.000 euros de finançament per a accions preparatòries.

“L’estudi pretén analitzar l’aplicabilitat dels drons per al transport de mostres biològiques en diferents escenaris operatius i concordes als estudis de seguretat operacional necessaris; analitzant diferents variables en funció de l’orografia del terreny, dispersió de la població, climatologia, nombre de departaments de salut, etc.”, comenta Israel Quintanilla, president de la Comissió de Drons de la UPV i codirector del projecte.

Una vegada validat, el sistema es podria aplicar a un altre tipus de transport relacionat amb el sector, tals com medicaments o material estèril d’un sol ús.

Una dels avantatges d’aquest projecte, a més d’augmentar la rapidesa i efectivitat de l’enviament de material i mostres i evitar el trasllat de pacients, és reduir els costos econòmics de transport, podent-se arribar a una disminució del 50% tenint en compte que es minimitzen aspectes com a vehicles, combustible, personal i impacte mediambiental.

En la redacció del projecte han participat, per part del departament de salut de Gandia, Antonio Luján i Salvador González (Infraestructures i Logística) i Julián Díaz i Miguel Boronat (Laboratori Clínic), mentre que de la UPV col·laboren els professors i investigadors Israel Quintanilla, José Luis Berne, Francisco Martínez Capel, José Luis Lerma, M.a José Viñals i Pedro Yuste.

El projecte s’ha dissenyat amb la finalitat d’incorporar-lo també en altres departaments de salut i entitats sanitàries que vulguen involucrar-se.