L’Hospital de Gandia posa en marxa la consulta Post-UCI per al seguiment dels pacients

El principal objectiu és prevenir possibles seqüeles a aquelles persones que han tingut un ingrés complex

La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa la consulta Post-UCI per al seguiment de pacients que han estat ingressats en aquest servei.

El principal objectiu de la consulta és la prevenció, detecció, seguiment i tractament del que es coneix com a síndrome Post-UCI o PICS (Post-Intensive Care Syndrome), que es caracteritza per l’aparició de seqüeles físiques, cognitives i/o psicològiques dels pacients que han tingut un ingrés complex en l’UCI i que hagen suposat una afectació en la seua qualitat de vida.

“Hi ha estudis que demostren que la presència d’aquesta síndrome té impacte sobre la morbimortalidad dels pacients i que afecta d’una manera negativa a la qualitat de vida”, explica el doctor Sergio García, mèdic intensivista de l’Hospital Francesc de Borja i coordinador de la consulta Post-UCI.

En aquest sentit, amb la consulta el que es pretén és detectar aquesta síndrome realitzant un seguiment del mateix i posar a la disposició del pacient totes les mesures possibles per a prevenir-lo.

El perfil del pacient que acudeix a la consulta Post-UCI és el d’una persona que ha tingut un ingrés prolongat en l’UCI (més de dues setmanes), que ha estat connectat a ventilació mecànica i/o que ha desenvolupat unes certes complicacions com la feblesa muscular adquirida o altres processos greus que han afectat la seua vida.

En la consulta es realitza una entrevista personal tant al pacient com al seu familiar-acompanyant mitjançant unes escales per a avaluar l’esfera cognitiva, piscológica, nutricional i física del pacient, amb la finalitat de detectar algun tipus de problema i veure si requereix d’altres serveis, com puguen ser Rehabilitació o Salut Mental, per a incorporar-se amb la major normalitat possible a la seua vida quotidiana.

Segons el detectat en la consulta a través d’aquestes entrevistes i proves complementàries es realitza un seguiment durant unes setmanes i aproximadament fins a dos mesos per a finalment donar-los l’alta.

“Es calcula que la síndrome PICS apareix entre un 60 i un 70% dels pacients ingressats en UCI i per això vèiem molt necessària la posada en marxa d’aquesta consulta i el seguiment de les persones especialment afectades per ingressos complexos per a afavorir la reincorporació al seu ritme de vida habitual”, assegura el cap de servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Francesc de Borja, el doctor Manuel Solera.

En la consulta a més es realitza el seguiment del **PICS-F o **PICS **Family, per a avaluar també l’afectació que han tingut els familiars i/o principals cuidadors del pacient a causa d’aquest ingrés complex en l’UCI, i realitzar la intervenció convenient.