L’alumnat alzireny coneix el Xúquer amb l’Escola de Riu

Esta activitat recorre el riu amb piragües en un ambient de convivència

 

Ahir es va presentar el projecte de la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica, Escola de Riu, una iniciativa que dona a conèixer el Riu Xúquer als joves mitjançant un recorregut en piragua guiat per empreses professionals en este tipus d’activitats. L’activitat tindrà lloc fins el 23 de juny i comptarà amb prop de 500 estudiants dels instituts alzirenys que es van inscriure per a participar.

L’alcalde de la ciutat, Diego Gómez, ha donat la benvinguda i ha començat dient que “amb activitats com la que hui presentem s’inicia una nova època de vinculació de la població d’Alzira al riu Xúquer. Esta és una de les primeres iniciatives per a fomentar la inclusió i la participació, el treball en equip, el coneixement del patrimoni i la protecció del medi ambient”.

Esta activitat s’empara dins dels projectes que l’Ajuntament d’Alzira va sol·licitar a través de l’Ordre 16/2020, de 6 d’agost, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la qual s’estableixen les bases reguladores i es convoquen subvencions destinades a municipis de la Comunitat Valenciana. L’objectiu és la realització de propostes de suport educatiu i altres activitats extraescolars, culturals i esportives dirigides a la població escolar d’entre 3 i 18 anys per a compensar els efectes negatius del confinament conseqüència.

En eixe sentit es va plantejar l’Escola de Riu que, que aprofita les inversions realitzades en el port de piragües i l’hangar annex i al mateix temps pretén acostar a la població escolar al riu. “Considerem que els xiquets i xiquetes han de gaudir, vore i conèixer els espais naturals que estan al voltant de la seua vida el que no es coneix no es pot valorar i si tenen experiències felices, ho valoraran més”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres.

 

Ampliació del projecte

Amb l’Escola de Riu s’afavorix el coneixement del Xúquer per part de l’alumnat, es col·labora en la seua neteja i es consolida una infraestructura com el port de les piragües. L’activitat té una utilitat no només mediambiental i educativa, sinó també esportiva i turística, dirigida a un ampli ventall d’edats.

Al llarg del recorregut els participants coneixen la importància del riu i de la seua flora i fauna, coneixen les actuacions que s’han fet per a recuperar el bosc de ribera i eliminar l’espècie invasora de la canya i l’aposta per la biodiversitat que potencia les espècies autòctones.

D’altra banda s’ha explicat que ja s’ha encetat el treball amb la resta de pobles de la Ribera amb l’esperança d’arribar a fer “que el riu siga una festa, un eix vertebrador dels pobles de la comarca, un valor esportiu, cultural i lúdic, Ja tenim acords amb les Mancomunitats i el Consorci per a organitzar possibles davallades des de Sumacàrcer a Cullera, i l’esperança del govern municipal és poder organitzar una baixada lúdica pròximament”