S’ha abordat els beneficis, els avanços realitzats a l’hospital i el suport a la lactància en les unitats neonatals
L’hospital Francesc de Borja ha acollit hui la III Jornada de Lactància Materna del
departament de salut de Gandia per a professionals sanitaris, que ha reunit a més de 80 persones. En ella s’ha abordat els seus beneficis, els avanços realitzats a l’hospital, el suport a la lactància en les unitats neonatals, el contacte pell amb pell en les cesàries, la composició de la llet i el paper de la parella.
La pediatra Lucía Pascual ha exposat els beneficis d’alletar per al bebé, per a la mare i per a la societat, com la disminució d’infeccions digestives, l’afavoriment del desenvolupament del sistema immune o el menor risc d’obesitat per al bebé; i la ràpida recuperació física, i menor incidència del càncer de mama i d’ovari en el cas de la mare.
A nivell social, suposa menor nombre de consultes; disminueix l’absentisme laboral, i un estalvi econòmic; genera menys residus, i garanteix un ús segur perquè no hi ha contaminacions ni error de preparació.
A continuació, la supervisora d’infermeria de l’àrea de Maternitat de l’hospital de Gandia, Dt. Dolors Martí, ha explicat el funcionament del taller de lactància materna de l’hospital, posat en marxa en 2018, en el qual es projecta un vídeo amb els punts més importants per a iniciar la lactància, amb l’acompanyament del personal d’infermeria. Després se’ls pregunta individualment a cada mare per la seua experiència i els seus dubtes.
Tal com afirma la supervisora, la percepció de les participants durant aquests primers mesos del taller “ha sigut molt positiva” perquè, en estar en grup adquireixen més confiança per a preguntar i resoldre dubtes.
A més, el taller s’ha ampliat perquè també puguen acudir les embarassades que estan en el seu tercer trimestre amb la finalitat de reforçar tota la informació que se’ls ofereix des d’Atenció Primària. Els temes que s’aborden són: preses, exercicis per a la musculatura pectoral, cuidats de la mare, posició correcta, tipus de lactància, extracció manual i amb traullet, clivelles i mastitis, i conservació de la llet.
La pediatra Marta Revert ha explicat el procés de lactància materna en les unitats neonatals i ha recalcat la importància de la lactància materna especialment per a bebés hospitalitzats (prematurs o amb alguna patologia). A més, ha detallat els deu passos bàsics per a l’èxit de la lactància.
Carmen Rodríguez, pediatre a l’hospital de Gandia, ha centrat la seua xarrada en els beneficis del contacte pell amb pell després d’una cesària, ja que redueix el nivell d’estrés en la mare i ajuda a l’establiment del vincle afectiu, a l’èxit de la lactància materna i a l’adaptació postnatal del nounat.
Quant a la composició de la llet humana, Lucía Pascual ha destacat que s’adapta als
requeriments nutricionals i immunològics del xiquet a mesura que creix, i ha explicat
les característiques dels tipus de llet materna enumerant els nutrients de cada etapa.
Finalment, Maite Pingarrón, coordinadora d’infermeria del centre de salut d’Oliva, ha parlat del paper de la parella en la lactància materna, important no solament en l’inici, sinó també en el manteniment i la confiança de la mare en el seu nou rol. “El suport de la parella fa que se senten més capaces i tinguen major percepció d’eficàcia en la lactància materna”, ha destacat.
Javier Server, ginecòleg a l’hospital de Gandia, ha sigut l’encarregat de presentar la jornada i moderar els torns de preguntes destacant el treball del comité de lactància del departament en la formació dels professionals.