Home Actualitat La Generalitat Valenciana declara BIC els actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent

La Generalitat Valenciana declara BIC els actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent

L’alcalde agraeix la resolució favorable del Consell a la petició formulada per l’Ajuntament i la Societat de Festers per donar la major protecció patrimonial possible

La Generalitat Valenciana ha aprovat hui la declaració de com Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) dels actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha tingut paraules d’agraïment per a la resolució favorable del Consell a la petició formulada mesos arrere per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Societat de Festers per tal de donar la major protecció patrimonial possible a estos dos actes singulars de les festes.

Jorge Rodríguez, destacava la importància “de conservar i tenir cura de les nostres tradicions, perquè són aquelles que ens fan únics. Ja vam aconseguir que el Cant dels Angelets fóra declarat Bé Immaterial de Rellevància Local i ara volíem estar junt a la Societat de Festers per aconseguir aquest nou reconeixement, de la mateixa manera que seguirem treballant conjuntament per a la consecució de la declaració dels Moros i Cristians com a Interès Turístic Internacional” explicava el primer edil.

Cal recordar que la Societat de Festers ja va sol·licitar aquest reconeixement en 2011, però la petició es va quedar paralitzada. En 2018, i amb un canvi en els requisits, es va tornar a presentar la documentació per demanar altra vegada de manera formal aquesta declaració. Entre els requisits es trobava la necessitat de què la petició fora avalada per altres institucions locals o associacions, pel qual l’Ajuntament d’Ontinyent va creure convenient donar suport a aquesta iniciativa perquè es reconeguen dos dels actes més representatius de les festes. Igualment, es va comptar amb el recolzament de la Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida i més de 15 associacions locals.

Cal recordar que si be la totalitat les festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana van ser declarades Bé de Rellevància Local l’any 2015, en l’ordre s’establia la possibilitat de reconèixer com a BIC aquells actes singulars d’aquestes festes que requereixen de major protecció patrimonial per la seua imbricació en el patrimoni cultural. És el cas dels actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist de l’Agonia d’Ontinyent, ja que s’estima que l’antiguitat del text de les ambaixades i els valors patrimonials d’aquests actes són mereixedors d’esta declaració.

El President de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello, destacava que aquest anunci “s’ha fet justícia amb Ontinyent i amb les nostres festes de Moros i Cristians. És una línia que es va encetar en 2011 i en el que els presidents anteriors han vingut treballant, un treball que ara culmina i que és motiu de satisfacció perquè són els actes més purs i invariables de les nostres festes. Es venen fent igual des de 1860, no s’ha canviat res, i protegir-los ens ajudarà a que puguen continuar invariables molts anys més”, manifestava.

Segons consta a l’expedient que es va presentar a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, les Ambaixades conserven els seus arrels d’època foral, representació simbòlica de l’enfrontament entre les dues cultures. El text de les ambaixades, escrites per l’escriptor romàntic Joaquín José Cervino en 1860, conté un valor literari que es considera necessari preservar. Pel que fa a la Baixada del Crist de l’Agonia, es considera un dels símbols màxim de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent, un acte hereu directe de les salves d’honor que disparaven les milícies efectives d’època foral, constituint una celebració amb més antiguitat que les pròpies festes morocristianes i que continua celebrant-se pràcticament igual que fa 150 anys.