Home Comarques La Safor La cova del Bolomor celebra 30 anys d’excavacions i investigacions a Tavernes

La cova del Bolomor celebra 30 anys d’excavacions i investigacions a Tavernes

La cova del Bolomor celebra 30 anys d’excavacions i investigacions a Tavernes

L’Ajuntament celebrarà esta important fita amb diferents activitats durant els dies 10, 11 i 12 de maig, amb el patrocini i la col·laboració del Museu de Prehistòria de la Diputació de València, la Conselleria de Cultura i l’Associació Cultural Bolomor

Es comptarà amb la presència d’experts com Josep Fernández Peris, Laurence Bourgignon, Manuel Pimentel, Juan Luís Arsuaga o Miguel Ángel Oliver

L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna ha preparat una sèrie d’actes commemoratius durant el cap de setmana del 10 al 12 de maig pel 30é aniversari de l’inici de les excavacions i les investigacions en la cova del Bolomor, tot comptant amb el patrocini i la col·laboració del Museu de Prehistòria de la Diputació de València, la Conselleria de Cultura i l’Associació Cultural Bolomor.

Els treballs en el jaciment van començar l’any 1989, i les investigacions minucioses han donat com a resultat grans troballes, entre les quals destaquen quatre restes cranials humanes amb una antiguitat de 130.000 anys i unes estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, entre les més antigues d’Europa, fets que converteixen la cova del Bolomor en una referència del Paleolític.

Les excavacions en el jaciment es desenvolupen com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura. Per a celebrar els 30 anys d’exitoses excavacions, des del consistori valler es pretén posar en valor el jaciment i el treball permanent dels investigadors. Baix el lema La tecnologia Neanderthal, veïns i visitants podran descobrir durant tres dies els indrets i troballes de la cova del Bolomor, reviure el Paleolític, aprendre més sobre la vida dels neanderthals o constatar la importància del treball arqueològic a través de taules redones, ponències, tallers i xarrades amb grans experts i reconeguts professionals.

Bolomor

Així, el divendres 10 de maig es realitzarà la jornada inaugural amb un acte de benvinguda (19.00 hores) a la Casa de la Cultura de Tavernes que comptarà amb la presència de l’alcalde valler, Jordi Juan, el Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, i Maria Jesús de Pedro, Directora del Museu de Prehistòria de València. Posteriorment, Josep Fernández Peris, arqueòleg director dels treballs en la Cova del Bolomor durant estos 30 anys i fill adoptiu de Tavernes, oferirà la conferència titulada La cova del Bolomor, 30 anys d’investigació arqueològica.

El dissabte 11 de maig les activitats s’allargaran durant tot el dia i es comptarà amb la presència de professionals de luxe. Pel matí, de 10.00 a 14.00h s’oferiran tallers de talla, foc i diferents activitats prehistòriques al parc arqueològic Bolomor, a càrrec de Laurence Bourgignon, arqueòleg de l’Institut National de Recherches Archéologiques Préventives, i Felipe Cuartero, professor de la Universidad Autónoma de Madrid. Per la vesprada, i a la Casa de la Cultura, serà el torn d’escoltar a tres veus autoritzades i expertes de l’àmbit de l’arqueologia. A les 17.00 hores s’iniciarà la ponència Patrimoni: difusió i investigació, a càrrec de Manuel Pimentel, ex-ministre i presentador del programa Arqueomania a TVE, una xarrada que vindrà acompanyada de la projecció del documental La importància de la difusió del patrimoni arqueològic.

Seguidament, a les 19.00 hores es podrà gaudir de la conferència Els Neanderthals protagonitzada per Juan Luís Arsuaga, director científic del Museu de la Evolució Humana de  Burgos i premi Príncep d’Astúries. Per últim, comptarem amb una taula redona (20.15 hores) on es tractarà La investigació i la difusió arqueològica: importància de la seua contribució social, coordinada i presentada per Miguel Ángel Oliver, actual Secretari d’Estat de Comunicació i presentador de Notícias Cuatro.

Per últim, el diumenge 12 de maig s’ha organitzat una visita guiada a la cova del Bolomor a partir de les 10.30 hores, una activitat que també es realitza durant la resta de l’any i que compta amb una acceptació destacada.

El regidor de Patrimoni, Josep Llàcer, ha assenyalat que “la celebració del 30é aniversari de les excavacions en la cova del Bolomor és una fita molt important per a Tavernes, i és un orgull per a tots el treball que es ve realitzant durant tant de temps. Este govern municipal ha apostat pel jaciment del Bolomor amb la finalitat de crear un producte turístic, patrimonial i cultural que esdevinga una referència en la arqueologia valenciana. Per això hem destinat recursos econòmics, hem apostat pel centre d’arqueologia experimental i hem dinamitzat la cova amb les visites guiades i tallers experimentals que es realitzen”.