Home Actualitat La Comissió Europea reconeix el projecte Alter Eco implantat a Gandia

La Comissió Europea reconeix el projecte Alter Eco implantat a Gandia

La Comissió Europea reconeix el projecte Alter Eco implantat a Gandia

S’ha seleccionat una APP per a la diversificació de l’oferta turística. Diana Morant: “Aquest reconeixement d’àmbit europeu ens posiciona com una ciutat referent en innovació i sostenibilitat”

El projecte ‘Alternative tourist strategies to enhance the local sustainable development of tourism by promoting Mediterranean Identity’ (Alter Eco), implantat a Gandia, ha sigut seleccionat per la Comissió Europea per la utilització d’una APP per a diversificació de l’oferta turística. S’ha seleccionat després d’observar una recopilació de bones pràctiques en turisme intel·ligent.

Entre les mesures executades amb el propòsit d’aconseguir els objectius del projecte s’han desenvolupat dues aplicacions per a mòbils, APP Gandia Tour&Play i Alter Eco València, la fi de la qual ha sigut aconseguir desplaçar als turistes mitjançant tècniques de gamificació i realitat augmentada des de les zones amb major densitat en època estival a les zones amb major atractiu natural i cultural i amb menor densitat, però de gran atractiu per als visitants.

Les App desenvolupades a Gandia i València geolocalitzen els recursos i infraestructures de les ciutats per a provocar, mitjançant dinàmiques de joc, que els visitants les coneguen. El turista recorre una sèrie de localitzacions on ha de complir determinades missions. Mitjançant un mapa 3D pot guiar-se i localitzar les missions repartides pel lloc a visitar.

L’App Gandia Tour & Play es va desenvolupar des del departament de Turisme de l’Ajuntament de Gandia, amb l’objectiu de difondre i donar a conéixer els espais i recursos turístics més singulars de la ciutat, com el Palau Ducal, la Col·legiata, l’Alqueria del Duc, la Cova del Parpalló o la platja de l’Auir.

L’aplicació va ser confeccionada per l’empresa Play & Go Experience, col·laboradora del projecte Alter Eco, que va rebre, en Fitur de 2018, el premi del ITH (Smart Destination Awards) a la millor aplicació d’interacció amb el turista i el ciutadà, pel seu treball en la realització d’una altra aplicació similar: ‘Territori Borja’.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha expressat la seua alegria davant aquest reconeixement d’àmbit europeu, que posiciona a la ciutat com a referent en innovació i en bones pràctiques, com la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.

“Des del moment en què Gandia va ser triada com a pionera per a desenvolupar aquest projecte pilot per la seua implicació per a desenvolupar el concepte de la ciutat intel·ligent i l’ús de les noves tecnologies, vam veure que era una oportunitat clara per a canviar l’estratègia turística. Sempre hem tingut clar que implantant la *filosofia ‘*smart *city’ ens diferenciem d’altres destinacions”.

El programa Alter Eco, que va ser aplicat a Gandia i València, i aprovat pel programa ‘Interreg MED’, va ser desenvolupat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE). La seua finalitat: millorar l’equilibri entre l’atracció turística, com a font de creixement econòmic, i la conservació del tradicional model de ciutat mediterrània com a exemple de sostenibilitat.

Aquest objectiu s’ha treballat a través de la implementació de mesures innovadores en 6 pilots, en 4 ciutats (Màlaga, Gènova, Venècia i Dubrovnik) i 2 regions (Comunitat Valenciana i Regió Egea Meridional). L’enfocament del pilot de la Comunitat Valenciana en el marc del projecte Alter Eco ha consistit en l’aportació de solucions en relació a la millora de la sostenibilitat en dos models turístics: València, com a destinació urbana que rep l’arribada de creueristes, i Gandia, com a destinació principalment de sol i platja.