La Casa de la Marquesa de Gandia: Vint anys amb les portes obertes

L’exposició repassa la història de l’emblemàtic edifici i de Gandia, des de l’època de l’eixample de la ciutat, a finals del segle XIX fins que l’edifici deteriorat es va obrir a la cultura i a la participació de tota la ciutadania

 

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de l’ex alcaldessa, Pepa Frau, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, el regidor de Cultura, Nahuel González i els portaveus municipals, han visitat aquest matí l’exposició “La Casa de la Marquesa: Vint ants amb les portes obertes”, que ja es pot visitar, fins al 10 de gener, a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.

D’aquesta manera, es commemora el 20 aniversari de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, emblema cultural de la ciutat i un referent en el territori valencià per la qualitat de la seua programació cultural (en la qual destaquen prestigioses exposicions, conferències de variada temàtica, seu de la Universitat d’Estiu de Gandia, o concerts i festivals de música de tota mena).

Per a l’Alcaldessa, “hui és un dia de celebració de molts anys i dels que vindran encara com a espai per excel·lència de trobada cultural de la nostra ciutat. Un dia de felicitació conjunta de tota una ciutat, perquè aquests 20 anys han sigut de molta salut cultural, que ens han portat fins i tot a ser declarats la primera Capital Cultural Valenciana de la història, precisament perquè hem sabut conservar aquests espais de vertebració cultural de la ciutat”.

Així, la mostra, comissionada pel tècnic municipal del departament de Cultura, Lluís Romero, ens descobreix com era abans aquest il·lustre edifici amb imatges d’arxiu de la família González de Quirós; com va ser la restauració de la casa; algunes de les activitats, i fins i tot, hi ha una recreació del despatx del marqués.

Passeig per la història de la casa i de la ciutat de Gandia

Més concretament, en l’exposició podrem veure: La història de la Casa de la Marquesa i de la ciutat de Gandia a l’època de l’eixample, recordant com i per què este edifici es va alçar al bell mig del “nou” passeig a finals del segle XIX, quan Gandia trencava la seua muralla medieval; Quins van ser els seus nobles propietaris, els seus usos; I com, finalment, a les acaballes del segle XX, un decidit impuls polític i la generositat de les marqueses va fer possible que les portes tancades d’aquell edifici deteriorat, s’obriren a la cultura i a la participació de tota la ciutadania.

Per al regidor de Cultura, “en uns temps com els que estem vivint és un repte continuar fent cultura. Des del govern local seguim treballant per a fer-ho possible, en aquest cas amb una exposició importantíssima. Som conscients que en un altre moment haguera pogut vindre molta més gent, perquè durat aquest anys hi ha hagut molts protagonistes i col·laboradors, als qui cal agrair la lluita i el treball durant aquests anys i des de la Transició, reivindicant la necessitat d’una casa de cultura… També als companys del departament que han treballant moltíssim, perquè és una mostra de producció pròpia que té el seu mèrit. Una exposició que no només representa la història de la casa, sinó dels darrers dos-cents anys de Gandia. Vull convidar la ciutadania a visitar-la”.

La Casa de Cultura Marqués de González de Quirós forma part d’eixe gran clúster cultural en el qual s’ha convertit el Centre Històric, format pel Teatre Serrano; la Biblioteca Central i l’Arxiu Històric; la Sala Coll Alas; el MAGa i el Museu de les Clarisses, o el Palau Ducal. Un anell cultural equilibrat i de qualitat que es tancarà en un futur amb la rehabilitació de l’edifici de Correus.