Gandia tindrà una estació meteorològica completa a la Caldereta

L’estació meteorològica automàtica que s’hi instal·larà serà completa i disposarà de sensors per a mesurar diferents paràmetres i se la complementarà amb un pluviòmetre manual per a corroborar els registres pluviomètrics del paratge natural

 

AVAMET, l’Agència Valenciana de Meteorologia ‘Josep Pinedo’ instal·larà durant el mes de setembre la seua 33ena estació meteorològica pròpia a un punt molt singular com és la Caldereta, al paratge Municipal Parpalló-Borrell de Gandia, als peus del Mondúver, una de les muntanyes més emblemàtiques del litoral valencià.

Aquesta estació serà possible gràcies a la col·laboració entre l’àrea de Gestió Responsable del Territori (direcció General de Medi Natural) de l’Ajuntament de Gandia i AVAMET. “Fa anys que des de l’Ajuntament de Gandia es mesura la precipitació a aquest punt i tot indica que és un dels llocs de major pluviometria del territori valencià. De fet l’any 2008 es van registrar 1948 mm de precipitació. Es tracta de la capçalera del Barranc de Beniopa, un dels que més inundacions ha originat a Gandia, amb la qual cosa és molt important tindre constància de les precipitacions registrades per a poder previndre possibles riuades”, ha recordat la regidora de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, qui ha destacat la gestió realitzada pel director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, perquè l’estació siga una realitat.

Particularitats de la zona

Els elevats registres de precipitació es deuen a la peculiar orografia de la zona. Les zones muntanyoses prelitorals de la Safor i la Marina Alta són les que registren els majors valors pluviomètrics del nostre territori, i en el cas concret de la Caldereta, el fet de ser una estreta foia situada just als peus del Mondúver (al nord) i del Tossal del Tramús (al sud), facilita l’existència d’un notable efecte orogràfic quan tenim situacions de precipitació amb marcat fluxe de vent de gregal o llevant, donant-se per tant grans registres pluviomètrics.

L’estació meteorològica automàtica que s’hi instal·larà serà completa i disposarà de diferents sensors per a mesurar diversos paràmetres (temperatura, humitat relativa, precipitació, vent, pressió…), però a més se la complementarà amb un pluviòmetre manual homologat per a corroborar els registres pluviomètrics d’aquest peculiar paratge natural municipal.