Gandia se suma al Dia Mundial de la lluita contra la Sida

Ahir es van organitzar diversos actes  com jornades informatives, lectura del manifest o encesa de la llum roja a la façana de l’Ajuntament.

 

Cada 1 de desembre des de 1988 es commemora el Dia Mundial de la lluita contra la Sida. Gandia se suma un any més a aquest dia per tal de reivindicar la desestigmatització i l’erradicació d’aquesta malaltia. Tal com han detallat la regidora de Salut i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, junt amb la tècnica del Departament, Eva Maurí, i el president del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS), Ximo López, s’han organitzat diversos actes  com jornades informatives, lectura del manifest o encesa de la llum roja a la façana de l’Ajuntament.

La sida és una malaltia causada pel VIH, un virus que ataca de manera directa el sistema immunitari, provocant a la llarga que les persones presenten seriosos problemes de salut. Segons el Departament de Salut de Gandia, la xifra de casos en aquesta zona es troba estabilitzada, per la qual cosa destaca la importància d’un diagnòstic primerenc. «La majoria dels casos que arriben a desenvolupar la sida són deguts a una falta de detecció o a un nul o incorrecte tractament de la seropositivitat», ha apuntat Gil. Així doncs, el dia de hui serveix per a visibilitzar informació al voltant de la temàtica i a la ciutat s’ha organitzat una programació que es portarà a terme al llarg de tot el dia.

Pel matí, es van col·locar diverses taules informatives a la Seu de la Universitat Politècnica de València i Centres d’educació secundària. A les 13.30 h el representant del CLGS, Iván Márquez, va ser l’encarregat de llegir el manifest a la plaça Major. Durant aquest es va proclamar la necessitat de posar fi a les desigualtats econòmiques, sanitàries, socials i personals que impliquen aquesta malaltia encara 41 després des de la seua aparició. Per a això es requereix d’una conscienciació administrativa i social, els quals «han d’estar actius en la lluita contra la discriminació i la fi de les barreres per a les persones amb sida». En finalitzar es va desplegar la pancarta commemorativa. Per la vesprada es va procedir a l’encesa de llums de color roig a la façana de l’Ajuntament a les 18.00?h. Seguidament el Teatre Serrano va acollir una xerrada en favor dels drets LGTBIQ+ sota el lema «Converses amb orgull».

A més de la programació, també s’ha preparat un fullet informatiu que es repartirà sobretot als joves, ja que és la franja d’edat que més casos comporta en la infecció. Tal com ha explicat Maurí, en els pròxims dies la Conselleria de Sanitat es publicara un estudi sobre quins són els mètodes anticonceptius que s’estan utilitzant. «També es parlarà sobre com pot influir el consum de drogues en la transmissió del VIH a partir de dues vies: l’ús de material compartit per a consumir o el descontrol baix l’efecte de les drogues que pot comportar més riscos», ha afegit. D’aquesta manera, a partir de diverses accions el Departament de Salut se suma a l’erradicació dels contagis per VIH.

«Hui a dia hi ha mitjans per a evitar el contagi quan fem alguna pràctica sexual. És una malaltia que està tractada, però, tot i això, encara es donen casos greus perquè la detecció és molt tardana i ja no es pot fer res», ha expressat la regidora. Per aquesta raó, el Dia Internacional de la lluita contra la Sida serveix per a oferir una correcta informació i ús del llenguatge, a més de l’eliminació de les barreres que puguen tindre aquestes persones. «En definitiva, hem de treballar perquè eixe estigma es puga esborrar de la nostra societat», ha conclòs.

Informació sobre centres de prevenció i proves diagnòstiques

Els centres d’Informació i Prevenció de la sida (CIPS) guien sobre mesures preventives per evitar la infecció i aconsellen quan fer-se la prova de detecció de la infecció. Existeix un en cada capital de província de la Comunitat Valenciana; el telèfon de contacte de València és 96 313 16 16. A més, les persones que ho consideren poden acudir al seu centre de salut, als centres de salut sexual i reproductiva i als CIPS amb telèfon de contacte és 900 70 20 20. També poden acudir a diverses associacions (Comité Antisida de València) que presten ajuda i acompanyament.