Les activitats per a tots els públics començaran el 22 de setembre i el gruix de la fira es desenvoluparà del 30 de setembre al 3 d’octubre
La Fira i Festes d’enguany, la fira de la celebració de l’Any Jubilar en honor a sant Francesc de Borja, serà la més llarga de la història i comptarà amb una àmplia programació dirigida a tots els públics.
Així ho ha explicat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, qui ha comparegut en roda de premsa acompanyat pel regidor de Cultura, Nahuel González, el tècnic del departament d’Escena Urbana i Política Festiva, Juanjo Payà, i l’autora del cartell de la Fira i Festes d’enguany, Cristina Jordá.
Tal com ha afirmat l’alcalde, les activitats per a tots els públics començaran el 22 de setembre i el gruix de la fira es desenvoluparà del 30 de setembre al 3 d’octubre.
«És la fira del retrobament, després d’una fira que no es va poder fer i una altra, la del passat any, que va ser celebrada amb restriccions» ha explicat José Manuel Prieto qui ha informat que el dia 23 de setembre tindrà lloc l’obertura del recinte firal i el primer concert de Fira amb grups locals al Parc de la Festa. Grups locals que actuaran en l’escenari principal de la Fira. L’endemà, hi haurà un altre concert mentre que el dia 25 se celebrarà un concert líric de Montserrat Martí (filla de Montserrat Caballé), en la plaça Major.
Per als dies de fira pròpiament dita, s’han programat cinc concerts al parc de la Festa que combinaran actuacions gratuïtes i de pagament i on destaca l’actuació el dia 1 d’octubre de Zoo. Paral·lelament, s’han programat revetles per als més joves en l’IES María Enríquez, actuacions musicals en diversos espais com la Casa de la Marquesa (Nits de la Marquesa, festival Gandia Yé-Yé i vermuts de la Marquesa), la plaça Major, plaça Prado i plaça Escola Pia i grans espectacles pirotècnics.
També s’han establit quatre zones de teatre de carrer, i espectacles de major format com «Percepcions» de la Companyia Bivouac, per a l’acte inaugural el pròxim 30 de setembre, que culminarà amb un castell piromusical de la Pirotècnia Vulcano.
D’altra banda, el dia 3 d’octubre serà dedicat de manera especial al tancament de l’Any Jubilar amb espectacles musicals i pirotècnics i amb un acte cívic en el Palau Ducal. També amb motiu de l’Any Jubilar hi haurà en diferents espais de la ciutat tres exposicions entorn de la figura de sant Francesc de Borja.
Tot el calendari podrà ser consultat enguany en una web especial on els usuaris podran accedir a tota la informació.
El tècnic del departament, ha explicat que enguany hi haurà una banda especial de Tío de la Porra formada per xiquets i xiquetes xicotets i una exposició especial que ha portat diferents figures de Tío de la Porra per tot el món.
La música també tindrà un gran pes en aquesta edició amb actuacions variades per a tots els públics. Des dels més xicotets als més majors podran trobar un espai per a gaudir.
Quant a les arts de carrer, es mantindran els espais habituals, però s’aposta per altres actuacions de gran format que es desenvoluparan en l’acte inaugural, una de funambulisme al Parc del País Valencià, mentre que el 7 d’octubre s’espera l’actuació de Xarxa Teatre.
La Fira de les tradicions tindrà com a novetat la trobada de bandes musicals de la Safor que portarà a més de 20 bandes desfilant per la ciutat. A més, se celebrarà la Muixeranga i la pilota valenciana també tindrà el seu lloc. Altres aspectes que s’han destacat durant la roda de premsa són la Fira de la Gastronomia, la Fira al Palau, la Fira de l’Esport i l’Associativa.
Finalment, Nahuel González ha declarat que aquesta edició serà «la fira de la il·lusió. Ens mereixem recuperar la normalitat festiva i que el nostre comerç i hostaleria tinga una recompensa que els ajude a pal·liar tot el sofriment dels últims anys». El regidor ha destacat el treball dels artistes locals i el reconeixement que es vol donar al sector cultural de la ciutat amb aquesta programació i ha avançat que les entrades per als espectacles de pagament estaran a la venda aquesta mateixa setmana.
Cartell de la Fira i Festes
El cartell de l’edició d’enguany ha sigut dissenyat per Cristina Jordá. Llicenciada en Belles arts, en l’especialitat de Disseny i Multimèdia per la UPV.
Des de 2004 desenvolupa la seua carrera professional en diferents àrees de disseny i creació.
Ha guanyat diversos concursos de disseny de cartells i fotografies, entre ells el concurs del disseny del logotip de l’Oficina Jove de Gandia que va convocar l’Ajuntament de Gandia en 2012.
Cristina Jordá ha dissenyat un cartell de la Fira i Festes de 2022 amb el qual dóna visibilitat i aporta imatges que contribueixen a conscienciar sobre la diversitat en tots els seus vessants: la diversitat afectiva, sexual i de gènere.
Ho fa a través de la icònica imatge de la banda del Tío de la Porra, convertit en un grup d’homes i dones divers però fugint d’estereotips o d’imatges sexualizadas. Una invitació a la festa des del respecte a la diversitat.
Tant l’alcalde com el regidor han volgut agrair a Jordá el seu treball a l’hora de dissenyar el cartell de la Fira i Festes de 2022, que identifica la ciutat de Gandia i la seua festa amb els valors de la tolerància, la convivència i el respecte.
Per part seua, Jordá ha destacat que «les festes de Gandia són inclusives i enguany especialment, després de la pandèmia, he volgut representar a una multitud diversa que participa en les festes. Aquest cartell és una crida al fet que totes les persones participen en aquestes festes tan esperades després de dos anys d’atur per la pandèmia» i apuntat que «En el cartell apareixen una banda de Tíos de la Porra diversa, tots junts representant una marxa de gent. Les cares són totes iguals, però cadascuna d’elles té les seues peculiaritats. A més apareix una parella que es besa fruit de l’emoció del moment. He dibuixat aquesta parella inspirant-me en la famosa foto del bes del mariner i la infermera feta pel fotògraf Alfred Eisenstaedt. La foto d’Alfred Eisenstaedt significa la fi de la guerra i aquest bes entre dos Tíos de la Porra representa la fi de la pandèmia»