Gandia posa en circulació 1 milió d’euros en «Xecs Consum» per a estimular i dinamitzar el comerç local

La campanya consisteix en posar en circulació Xecs Consum de diferent quantia econòmica (10 i 20 €) que es podran gastar en qualsevol dels 400 comerços o serveis adherits

 

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada dels regidors de Polítiques Econòmiques-Comerç i Economia i Hisenda, Ferran Martínez i Salvador Gregori, respectivament, el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur, i el delegat de Caixa Ontinyent a la Safor, Javier Sanchis, ha presentat aquest matí  la nova iniciativa municipal d’impuls al comerç local,  “Xec Consum”, que començarà a funcionar demà dimecres 28 d’abril fins al 6 de juny. L’acte ha comptat també amb la presència testimonial dels presidents de les associacions comercials de la ciutat: Centre Històric, Corea, Plaça El·líptica-República Argentina, Roís de Corella i Platja.

Així, l’Ajuntament destinarà 500.000 euros del pressupost municipal per tal d’incentivar el consum entre el xicotet comerç i altres establiments de diferents sectors de Gandia. En realitat, s’hi posarà en circulació 1 milió d’euros en xecs, entre l’Ajuntament de Gandia (50%) i els particulars (50%).

La campanya consisteix en posar en circulació Xecs Consum de diferent quantia econòmica (10 i 20 €) que es podran gastar en qualsevol dels comerços o serveis adherits, més de 400 a la ciutat (tot i que el termini d’inscripció continua obert). L’avantatge per als consumidors és que només pagaran la meitat de la compra. Cada ciutadà/ciutadana de Gandia major de 18 anys, empadronat/ada ací (en data de 28 de febrer de 2021), podrà adquirir xecs per un valor nominal total de fins a 100 €, amb totes les combinacions de xecs de 10 i de 20 euros, dels quals la ciutadania es farà càrrec del 50% i l’Ajuntament de Gandia de l’altre 50%.

(A títol d’exemple, es pot  adquirir 4 bons de 20 euros i 2 bons de 10 euros, amb un valor nominal total de 100 euros, pels quals sols haurà de pagar 50 euros).

A fi d’arribar al nombre més gran de beneficiaris possible, s’estableix un límit màxim de subvenció persona. Així, no es podran comprar Xecs Consum per valor nominal superior a 100 euros (cost 50 euros) per part d’una mateixa persona. A tal efecte la plataforma per adquirir els xecs (Caixa Ontinyent) estableix un mitjançant els DNI.

“Amb aquesta mesura ajudem a reactivar l’activitat comercial a Gandia, pal·liant els efectes econòmics de la crisi de la covid-19 en un sector tan important per a la nostra ciutat com és el nostre comerç. Amb esta iniciativa volem fomentar el consum a Gandia com a forma de fer front a aquesta situació de crisi… És una proposta de xoc, que busca augmentar la capacitat de despesa de les famílies i precipitar compres, aturades, per la por a la incertesa dels efectes econòmics de la pandèmia. Cal reactivar l’economia i canviar el xip a poc a poc en aquest moment de desescalada”. L’alcaldessa ha animat la ciutadania a tornar a fer compres al comerç urbà de la ciutat “perquè torne a bullir com a ciutat comercial que sempre hem sigut”.

 

Més de 5 milions d’euros i 2.500 beneficiats

 

Els Xecs Consums són una acció més de suport a un sector estratègic per a Gandia, així com un estímul més juntament amb altres que l’Ajuntament ja ha posat en marxa. En aquest sentit, Martínez ha recordat que “Xecs Consum” és la setena acció realitzada que es suma a les ajudes al comerç, el turisme, la cultura, els dos plans Parèntesi Gandia del Pla Resistir o les ajudes a la innovació i transformació digital del comerç, el termini de les quals finalitza al juny. “Tenim 3 accions més programades, dos de les quals tenen a veure amb ajudes a l’oci nocturn i el Market Place Local. I una tercera dependrà dels excedents del Pla Parèntesi Gandia 2. En definitiva, una vegada executades aquestes mesures, Gandia haurà tramitat més de 5 milions d’euros amb l’objectiu de protegir, estimular i dinamitzar el nostre teixit productiu. I haurem superat els 2.500 beneficiats directament, sobretot dels sectors serveis comerç”.

Per la seua banda, el regidor d’Economia i Hisenda ha posat en valor la iniciativa com a exemple del model mixt “de polítiques fiscals, impulsant activitats amb recursos de l’Ajuntament, i monetàries, injectant diners al mercat a través dels clients. I ha estat possible gràcies a la higiene dels comptes municipals, gràcies al control pressupostari i al rigor de tot el govern local, que ha permès obtindre un estalvis que hui podem posar a l’abast de la ciutadania i del nostre teixit productiu”.

Finalment, l’Alcaldessa ha agraït el treball des de fa més d’un any del departament de Polítiques Econòmiques i Comerç, amb la col·laboració del departament d’Economia i Hisenda “i fruit del consens de totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Gandia plasmat al pacte de reconstrucció després de la pandèmia”.

Morant també ha destacat la implicació de FAES, qui s’encarrega de la gestió de la iniciativa “Xecs Consums”. El president, Juan Pablo Tur, ha ressaltat el treball de feina “molt complicada i sense parar, durant un any, en temps rècord. Es tracta d’una solució important, que no salvarà el comerç, però dinamitzarà l’economia i tornarà la dinàmica al consumidor”. Tur ha posat en valor l importància d’un model econòmic social, de proximitat i sostenible.

La iniciativa ha tingut molt bona acollida en el sector. Prova d’açò és la col·laboració de les associacions de comerciants de Gandia, les quals actuen com a punts d’informació i difusió.

També cal destacar el paper que juga Caixa Ontinyent, que ha donat totes les facilitats possibles. Així, els clients/consumidors finals compraran els xecs a un preu equivalent a la meitat del seu valor, a través d’una plataforma de venda ‘online’, en col·laboració amb Caixa Ontinyent, amb un funcionament molt similar al sistema de venda d’entrades dels espectacles municipals. “És un honor treballar tot aquest temps en el projecte multi-disciplinar, al qual hem aportat el nostre coneixement a través de la ferramenta de gestió. No en va, una de les principals raons de ser d’aquesta caixa, la única valenciana, és que som una marca territorial, amb la intenció de millorar la qualitat de vida, de donar suport social en totes les comarques on estem presents”, ha expressat Sanchis.

Les compres de xecs es poden realitzar a través de les webs de l’Ajuntament (www.gandia.es), Urbalab Gandia o Caixa Ontinyent. També s’atendrà presencialment a la planta baixa de l’Ajuntament amb cita prèvia al 962 95 95 59 o un correu electrònic a xecsconsum@gandia.org. Cal aportar DNI i una targeta de crèdit.

Els xecs hauran de gastar-se obligatòriament abans del 6 de juny. Les devolucions es faran mitjançant l’emissió de vals pel mateix import, per part de l’establiment.