Gandia iniciarà en març la rehabilitació del pont de l’avinguda d’Alacant

Es completa el nou itinerari segur a l’Hospital i s’aconsegueix millorar les condicions de mobilitat per a vianants, unir la trama urbana, dinamitzar la zona o complir amb la normativa d’accessibilitat.

 

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant i el vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyats de l’edil de Trànsit i Mobilitat Sostenible, Nacho Arnau, i tècnics municipals, han comparegut  als peus del pont de l’avinguda d’Alacant, per tal d’informar que està en marxa el procés de licitació del projecte de rehabilitació. Així, s’hi ha presentat un total de cinc empreses. Recentment s’han obert les pliques tècniques i s’estan valorant i la setmana vinent s’obriran les ofertes econòmiques.

D’aquesta manera, l’adjudicació definitiva de les obres podria fer-se efectiva en un mes i començarien en març amb un termini d’execució de 8 mesos, abans que finalitze l’any. El pressupost és d’1,5 milions d’euros aproximadament, finançats íntegrament amb fons municipals dins el Pla d’inversions que contempla el Pressupost Municipal de 2021, que està previst aprovar-se la setmana pròxima.

Es tracta del segon pont que es va construir a la ciutat, un dels principals accessos a la ciutat, amb un projecte per a completar el nou itinerari segur d’accés a l’hospital, dotant d’una continuïtat a l’obra ja realitzada.

Servirà per a culminar la unió del centre de la ciutat amb l’hospital Francesc de Borja, que va obrir les seues portes durant la primavera de 2015 amb escassos i deficients accessos per als vianants des del nucli urbà, i que el Govern local que va vindre després va haver de resoldre i posar solució.

El pont de l’avinguda d’Alacant tampoc es correspon amb les necessitats de la ciutadania. És una zona molt transitada, fonamental per a l’accés a l’hospital, així com a les zones industrials i comercials del sud de Gandia. Sobretot, té moltes dificultats per a la mobilitat a peu o amb bici: ample de vorera insuficient, elevades velocitats de vehicles, elevat perill d’accidents, falta d’enllumenat amb la conseqüent percepció d’inseguretat, etc. Per això, l’actuació més important és l’ampliació de les voreres, de menys d’un metre a hores d’ara, a 3 metres a cada costat, adaptant-les als criteris de seguretat i mobilitat.

“La pandèmia ha demostrat que és bàsic ampliar els espais per a la ciutadania. Així, apostem per fer realitat en aquests temps infraestructures com aquesta, perquè els gandians puguem cuidar-nos gaudint d’espais més amplis i segurs… També necessitem que les administracions sigam motor de l’economia. Per això, l’actuació generarà 24 llocs de treball, entre directes i indirectes”, ha assegurat l’Alcaldessa.

També cal tindre en compte el valor patrimonial i de l’entorn, el qual ha anat deteriorant-se a causa de serveis penjats o conduccions situades en mal lloc del pont.

El pont se situa dins del paisatge protegit del Serpis, amb un passeig fluvial que a mitjà termini es vol connectar amb la mar. També està en l’àmbit de protecció de la muralla de Gandia i el nucli històric. Representa, per tant, un excel·lent punt d’observació de la ciutat.

 

Nou paradigma de mobilitat

Així, es fa necessari un canvi de paradigma pel que fa a la mobilitat, amb infraestructures aptes per a tot tipus d’usuaris, conscienciació ambiental, promoció d’hàbits de vida saludables (com per exemple els desplaçaments a peu, bici o transport públic que estem fomentant).

“El Govern del Serpis està fent una aposta per seguir construint una ciutat amable, segura, inclusiva, on els espais siguen recuperats per a la ciutadania; implica també un altre concepte de mobilitat sostenible on anar a peu o en vehicle no motoritzat siga la prioritat. Ara, més que mai, perquè en aquests moments de pandèmia ens hem adonat de la importància de l’espai públic com a factor de benestar”, ha recordat que el Vicealcalde.

 

Continuïtat a l’obra ja realitzada

El Govern del Serpis continua millorant els dos principals accessos per a vianants que té l’hospital comarcal:

1.- El del pont de l’avinguda de l’Alacant, on a més d’este projecte, ja es va executar en 2019 una actuació complementària amb l’itinerari per a vianants dotada amb 193.000 euros.

2.- L’altre accés del parc d’Ausiàs March, on s’han invertit més de 300.000 euros per part de la Diputació trencant la barrera del riu Serpis i perllongant el passeig de les Germanies, i on anem a treballar amb noves fases perquè la ciutadania puga arribar a l’hospital amb més comoditat.

 

Pla integral de revisió dels ponts

 

Morant ha recordat que no es tracta d’un projecte aïllat, que la ciutat està invertint en la millora de ponts des de la legislatura passada: la peatonalització del pont del Raval, la construcció per part del Ministeri de Foment del pont que uneix Venècia i Rafalcaïd… “Sabem que les infraestructures de ponts són importants per a una ciutat que té riu i que ha de superar eixa barrera i seguim en eixe pla integral de revisió i millora dels nostres ponts per a afavorir la integració de tots els espais de la ciutat i la mobilitat de les persones, sobretot en la trama més urbana”.