Finalitza la primera fase de les obres del futur Arxiu Municipal

S’ha completat l’estructura del nou edifici de l’arxiu al pati de la Casa Soriano

 

Ja ha finalitzat la primera fase de les obres de condicionament de la casa Soriano, l’edifici singular del carrer Sant Roc, i amb això està més prop l’us de la mateixa com a seu de l’Arxiu Municipal de Carcaixent. Les obres, que es van iniciar en 2011 i hagueren de paralitzar-se per la fallida de l’empresa adjudicatària, es varen reprendre en juliol de 2019, i han permès construir tota l’estructura del nou edifici que contindrà en el futur el gruix de l’arxiu, a més de les obres de connexió, escales i ascensors que formen part de l’edifici monumental com del propi arxiu, que podran tindre un ús pràcticament independent.

Des de fa anys, l’arxiu municipal pateix importants carències d’espai, que l’han obligat a repartir els seus fons entre diferents dependències i immobles. Amb l’adequació de la Casa Soriano es posarà solució a esta situació afavorint, no solament l’emmagatzematge i conservació dels fons existents i futurs, sinó especialment les instal·lacions per a consulta i estudi. Es tracta de tres grans sales, amb un total de 307 metres quadrats per emmagatzemar la documentació en arxivadors compactes rodants a més de quasi 50 metres quadrats per a sala d’estudi i consulta de documentació. Tot este conjunt quedarà proveït de les condicions d’humitat, temperatura, i sistemes de compartimentació i extinció d’incendis que es requereixen per tal de preservar la història de Carcaixent.

Programada la II Fase

Per fer-ho possible, ja està programat l’inici de les obres de la segona fase, que permetran configurar l’espai interior de l’edifici i dotar-lo dels necessaris serveis i elements de comunicació i emmagatzemament adients, així com l’adequació de l’accés a través de la casa noble i l’enjardinament del pati interior. En la tercera i última fase, es restaurarà completament el cos noble de la casa Soriano, que recuperarà la riquesa de les seues pintures murals, paviments i oneroses fusteries i vitralls, així com la magnífica cambra.

Paco Salom, alcalde de Carcaixent, s’ha mostrat molt satisfet pel resultat de les obres, «l’adequació de la Casa Soriano és una actuació molt important tant pel servei que oferirà a la ciutadania com pel que suposa a nivell de recuperació del nostre patrimoni arquitectònic d’un lloc tan emblemàtic com la Casa Soriano, i volem que siga en el temps que queda d’esta legislatura». Salom ha explicat que les noves instal·lacions municipals posaran solució a la precària situació en la que es troba l’Arxiu Municipal, «però a més ens permetrà disposar d’altres espais que podrem destinar per a ús públic com és el cas de l’edifici de Santa Anna, el qual té un gran potencial per resoldre tots els problemes d’accessibilitat que arrastrem a les dependències municipals, carències a les que hem de posar remei de manera definitiva».