Final del conflicte per la concentració parcel·lària de la Marjal Pego-Oliva

La Conselleria d’Agricultura podria finalitzar, el pròxim any, la concentració parcel·lària i donar seguretat jurídica a més de 900 propietaris després de 50 anys d’incertesa.

 

En 1970 va començar la concentració parcel·lària en la Marjal de Pego-Oliva, però en declarar-se parc natural l’any 1994 es va suspendre aquest procés. Després de l’aprovació del Pla d’Ordenació de Recursos Natural (PORN), la situació continuava de la mateixa forma augmentant el malestar dels propietaris i propietàries dels terrenys que havien quedat dintre de perímetre protegit. Amb l’arribada del govern del Botànic a la Generalitat en 2015, aquesta demanda històrica ha sigut atesa i ara, per fi, els propietaris tindran el seu terreny ben delimitat i apte per al cultiu.

 

El passat dimarts, 21 de febrer el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Toni Quintana, i els representants de l’Ajuntament d’Oliva i de Pego es reuniren per posar punt final a la concentració parcel·lària i informar de les novetats del procediment que s’està seguint. Segons fonts de la Conselleria, «s’espera que en aquest procés per a permutar o comprar les parcel·les privades que estan dintre de l’àrea de màxima protecció, allí on no es pot cultivar, concloga el pròxim any». Així doncs, els 931 propietaris de les 2.978 parcel·les afectades veuen finalment una solució, després de molts anys batallant perquè la concentració parcel·lària siga una realitat.

Una demanda històrica

La concentració parcel·lària pretén reubicar les parcel·les dels veïns i veïnes fora de la zona de màxima protecció del parc natural, oferint-los l’equivalent de les seues terres mitjançant una permuta. El projecte contempla la reubicació de més de 2.000 parcel·les que ocupen al voltant de 830 hectàrees. Per la seua part, la Conselleria d’Agricultura, en comprar els terrenys dintre de la zona protegida, comptarà amb el domini d’aquestes terres, declarant-les d’utilitat pública. Roger Llanes, secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural ha avançat que «en l’àrea de cultiu es crearan infraestructures agràries com camins i séquies» i ha destacat que «amb aquest procés, que està complint amb els terminis, acabem amb la incertesa de centenars de propietaris, molts dels quals no sabien ni on tenien les parcel·les, i ara se’ls adjudica un títol de propietat».

 

L’alcaldessa d’Oliva Yolanda Balaguera, que va estar present en aquesta visita, ha assenyalat que «pel que respecta als propietaris i propietàries d’Oliva, dir-los que l’Ajuntament treballarà colze a colze amb la Conselleria i els mantindrà informats en tot moment per qualsevol novetat». «Estem molt satisfets i satisfetes dels avanços que hem aconseguit perquè donem solució a una demanda històrica, i esperança a les persones afectades i, a més a més, estem reconfigurant el nostre parc natural des d’un punt de vista més sostenible amb el medi ambient, el sector agrícola i les famílies d’Oliva i de Pego».