Alzira ja compta amb una completa obra sobre la seua història elaborada per prestigiosos investigadors

El llibre de 1.400 pàgines està format per dos volums en els que han col·laborat seixanta investigadors i investigadores

 

Este matí s’ha presentat el llibre Història d’Alzira al saló Noble de l’Ajuntament d’Alzira. L’acte ha sigut presentat per l’arxiver municipal, Aureliano Lairón, a més, han intervingut l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; el vicerector de la Universitat de València, doctor Jorge Hermosilla Pla; i l’exdegana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, Ester Alba Pagán. A continuació, l’alcalde d’Alzira ha fet entrega dels volums a l’autor de les portades, José Carrilo; el cronista adjunta de la ciutat, Alfonso Rovira; per a la Biblioteca Municipal, Asus Perezpérez; per al MUMA, Agustí Ferrer; i finalment per a l’Arxiu Municipal, Aureliano Lairón.

La història d’Alzira la conformen dos volums. Consta de vora 1.400 pàgines i arreplega, junt a les col·laboracions i estudis de seixanta investigadors, interessant material gràfic (fotografies, gravats, il·lustracions, quadres, mapes, plànols, etc.). Codirigida per Ester Alba Pagán (exdegana de la Facultat de Geografia i Història) i Aureliano J. Lairón Pla (arxiver municipal i cronista oficial de la ciutat), ha sigut coordinada pels professors Josep Pérez Ballester (Prehistòria i Arqueologia), Manuel Albaladejo (Història Antiga), Antoni Furió (Història Medieval), Ricard Franch (Història Moderna), Aureli Martí (Història Contemporània), Joan Mateu (Geografia Física), Juan Piqueras (Geografia Humana) i Ester Alba (Art i Patrimoni).

“La ciutat d’Alzira clau del Regne i clau de futur, tenia la necessitat de remarcar el coneixement de la seua història, el coneixement del seu tarannà com a ciutat referencial de l’antic Regne de València, mitjançant la confecció i publicació de dos volums en els quals es recull tota una visió polièdrica de la història, el patrimoni, la geografia i l’art dels alzirenys i alzirenyes. Un projecte que naix a l’any 2015, amb la recuperació del conveni marc amb la Universitat de València i que s’ha dut a terme des de l’àmbit cultural de l’Ajuntament d’Alzira amb una visió transversal coordinada des de l’arxiu municipal”, ha comentat l’alcalde, Diego Gómez, “La ciutat d’Alzira es mereixia una obra referent a la historiografia local valenciana i que contribuïsca a donar a conéixer el passat i el present i, ajude a comprendre el futur de la capital de la Ribera de Xúquer. Avui la clau de la nostra senyera pot lluir amb la llum que reflecteix aquesta gran Història de la nostra ciutat”.

Finalment, el pròxim divendres 24 de juliol, es penjarà en format digital a la web de l’Ajuntament.