El Museu Faller de Cullera reobri les seues portes

La rehabilitació permet modernitzar l’espai i apropar la divulgació fallera des d’experiències interactives i audiovisuals

La renovació del Museu Faller de Cullera ja és una realitat. L’Ajuntament ha obert este espai, situat en la Casa de l’Ensenyança, després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies, a les tendències expositives i als llenguatges museístics actuals.

La seua reobertura ha tingut lloc esta vesprada en presència de l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor; la regidora de Patrimoni, Amparo Jover, i el regidor de Falles, Javier Cerveró. A l’acte també ha assistit la Fallera Major de València 2019, la cullerenca Marina Civera i representants de les 15 comissions falleres de la ciutat i de la Junta Local Fallera amb el seu president, José Luis Renart, al capdavant.

Un museu adaptat al S.XXI

L’actuació, tal com han explicat les autoritats locals, permet modernitzar el museu combinant l’artesania, la tradició i la tecnologia amb l’objectiu d’apropar la divulgació fallera als seus visitants. Concretament, l’adaptació ha contemplat la instal·lació d’un photocall interactiu; un vídeo mapping que es projecta sobre un ninot en blanc i des del qual els visitants poden vore com es construïx un ninot; una pantalla tàctil amb una base de dades per consultar els monuments plantats al llarg dels anys per les distintes comissions fallers, els seus ninots indultats, falleres majors, presidents, etc. A més a més, un audiovisual recrea al detall com es vist una dona i un home en la seua indumentària corresponent i també compta amb una reproducció sonora d’una mascletà a manera d’experiència immersiva.

Esta rehabilitació forma part del compromís del consistori per conservar i recuperar els seus museus i posar en valor el seu ric patrimoni històric, artístic i etnològic. En esta línia, Cullera posseïx una llarga tradició fallera i per això el seu Museu Faller compta amb un destacat material expositiu que «ara, amb esta intervenció, es troba a l’avantguarda i es convertix en el millor museu de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers», ha declarat l’alcalde.