El Llavador municipal d’Alzira podrà visitar-se virtualment des de qualsevol punt i en qualsevol moment

Es tracta del quart projecte alzireny digitalitzat per la Mancomunitat, després de la Murta, el MUMA i el Museu Faller

 

La Mancomunitat de la Ribera Alta i l’Ajuntament d’Alzira han presentat hui una nova  VISITA VIRTUAL, en esta ocasió a l’antic Llavador de l’Alquerieta, declarat Bé de Rellevància Local. Aprofitant els actes programats amb motiu de la celebració del dia dels Museus que se celebra el pròxim 18 de maig, es posa a l’abast de la ciutadania l’accés virtual a nou espai museístic gestionat per l’Ajuntament d’Alzira.

A l’acte, celebrat al Museu Municipal, hi han assistit el president de la Mancomunitat, Txema Peláez, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, el regidor de Serveis i Obres Públiques, Fernando Pascual, i el director del MUMA, Agustí Ferrer.

«El treball que presentem és el fruit d’una extensa tasca de documentació, fotografia, postproducció i difusió, duta a terme de manera conjunta entre la Mancomunitat i l’Ajuntament d’Alzira per a preservar i difondre el nostre patrimoni cultural, històric i arquitectònic» ha explicat Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera.

 

Més de 200 fotografies

La visita, accessible des del web municipal i des de Riberana realitzada en tres idiomes –valencià, castellà i anglés–, és un treball del Departament de Digitalització Riberana amb elements multimèdia i hipertextuals que permeten afegir informació a diferents nivells i relacionar elements entre ells que enriquixen les visites. És un treball amb gran detall: cada panoràmica en 360 graus es compon d’unes 200 fotografies i el resultat presenta una resolució de més de 300 megapíxels.

El regidor de Serveis i Obres Públiques, Fernando Pascual, ha manifestat «el nostre agraïment a la Mancomunitat per fer valdre el nostre patrimoni i un element que és molt important per al barri de l’Alquerieta. Des de la Regidoria que ostente, continuarem amb la nostra contribució a la dignificació d’esta zona».

«Els llavadors han estat edificis públics on el veïnat acudia a fer la bugada, però també eren grans «espais socials» de convivència, d’intercanvi d’informació i establiment de lligams. El de l’Alquerieta és l’últim que queda dels quatre que tenia Alzira. Un patrimoni immaterial, tradició i usos que han anat perdent-se amb el pas del temps, però que amb projectes com Riberana es recupera com a espai interpretatiu i didàctic, incloent-hi també eixe context històric i social. Amb esta eina aconseguim difondre la nostra història i patrimoni, les 24 hores del dia, des de qualsevol indret del món. Només cal tindre un dispositiu electrònic connectat per a poder recórrer tots els racons del Llavador. És un recorregut enriquidor per la nostra història gràcies a este projecte conjunt amb la Mancomunitat», assegura l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez.