El departament de salut de Gandia, pioner en el transport de material sanitari mitjançant drons

El vol ha connectat l’hospital Francesc de Borja amb una residència sociosanitària en tan sols tres minuts

 

El departament de salut de Gandia ha posat en pràctica el transport de material sanitari mitjançant drons fruit del projecte gestat en 2018 per professionals del departament i investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) en el marc del programa POLISABIO de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).

En concret, s’ha realitzat un vol experimental que ha transportat material sanitari i mostres biològiques des de l’hospital Francesc de Borja de Gandia fins a la residència sociosanitària Solimar de Daimús en tan sols tres minuts.

 

Projecte pioner

L’objectiu del projecte, finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital com una de les solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus, és avaluar les metodologies i operatives idònies per a posar en marxa un sistema de transport urgent, tant de material com de mostres de laboratori i qualsevol altre equip, en èpoques de pandèmia utilitzant per a això aeronaus no tripulades (drons).

“L’ús de drons permet el transport de forma ràpida, econòmica, sense contacte i lliure d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. És una alternativa que pot ajudar a alleugerir la gran pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19”, ha assenyalat Israel Quintanilla, coordinador del projecte i director de la Comissió de Drons de la UPV.

La prova ha comptat amb la presència de l‘equip directiu del departament de salut i el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Gandia, Nacho Arnau, qui ha valorat positivament la iniciativa i ha agraït la col·laboració d’agents de la Policia Local i Nacional de Gandia per a garantir el control i la seguretat durant el vol.

El cap de Logística del departament de salut, Salvador González, i el cap de servei de Laboratori d’Anàlisis Clíniques de l’hospital, Julián Diaz, tots dos de l’equip que va iniciar el projecte en 2018, han qualificat de “èxit” la iniciativa.

“Concretament, en el departament de salut de Gandia el que fem és interconnectar l’hospital amb residències sociosanitàries i amb els centres de salut , de tal manera que els pacients no hagen de ser traslladats i els professionals puguen actuar de forma més ràpida i, en definitiva, més eficient; i tot això, complint la normativa internacional de bioseguretat i mantenint la integritat i la viabilitat del material i les mostres transportades”, ha explicat el cap de Laboratori, Julián Díaz.

La prova a Gandia s’ha realitzat al costat d’altres dos vols a València. Amb això, aquest projecte pioner converteix a la Comunitat Valenciana en la primera a Espanya a utilitzar drons de forma experimental per al transport de material sanitari en entorns urbans i en època de pandèmia. La normativa permetrà realitzar aquests vols a partir de l’any que ve.