Un estudi sobre els beneficis de la lactància materna en l’audició guanya els Premis AISSA

La millor comunicació científica, del servei de Pediatria juntament amb la UPV, tracta sobre els agressors vibroacústicos en unitats neonatals

 

Els serveis de Pediatria i de Cirurgia General de l’hospital Francesc de Borja de Gandia han sigut els principals guanyadors dels XXIV Premis de la Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor (AISSA).

En concret, el premi al millor article ha sigut per a un estudi retrospectiu sobre la influència de la lactància materna en el resultat del garbellat auditiu dels nounats enfront de l’alimentació amb biberó a través d’una prova aplicada a 12.866 xiquets.

Els resultats demostren una millor resposta en els nounats alimentats amb lactància natural i una menor necessitat de repetició del test, la qual cosa aporta noves raons per a aconsellar la lactància materna sempre que siga possible. Els autors premiats són els pediatres José Miguel Sequí Canet, José Miguel Sequí Sabater, José Ignacio Collar Castillo i Nelson Orta Sibu.

A més, el servei de Pediatria, en col·laboració amb investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha aconseguit també la millor comunicació científica per l’estudi d’agressors vibroacústicos en unitats neonatals.

Aquest treball és la continuació d’estudis previs sobre el nivell de contaminació mediambiental a les sales neonatals amb la finalitat de millorar la seua confortabilidad, i s’emmarca en el programa POLISABIO que promou la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i la UPV.
Per a això, s’han estudiat les vibracions en incubadores o bressols a les quals estan sotmesos els nounats a la sala de l’hospital de Gandia analitzant 744 registres arreplegats en diferents dies i franges horàries. Els autors són Gema González, Romina del Rei i Jesús Alba, per part de la UPV, i els pediatres José Miguel Sequí i Mª Carmen Rodríguez.

 

Accèsit cirurgia

Per part seua, el servei de Cirurgia General del Francesc de Borja ha obtingut l’accèssit a la millor comunicació científica amb un estudi sobre la cirurgia en majors de 90 anys, i el millor cas clínic. En la comunicació s’analitzen els resultats d’intervencions quirúrgiques en 167 pacients ancians de 90 anys o més operats a l’hospital de Gandia, constatant l’elevada taxa de complicacions, les llargues estades hospitalàries i l’alta mortalitat inherents a la cirurgia en pacients d’edat avançada.

Aquestes variables, no obstant això, canvien segons el tipus de cirurgia realitzada o el caràcter urgent o programat de la intervenció. Aquestes dades poden ajudar a millorar i individualitzar la decisió quirúrgica en aquesta franja d’edat. Els autors són Carmen Martí Aguado, Jesús Seguí, Carmen Montesinos, José Cutillas, Claudio Tusa, Ana Fluixà, Manuel Díaz i Mª Luisa Martínez.

El millor cas clínic és el de ‘perforació de sigma secundària a migració de pròtesi biliar’, d’Úrsula Ponce, Fabián Peiró i Jesús Seguí, també del servei de Cirurgia General de l’hospital. Es tracta d’un cas de complicació estranya per a migració de la pròtesi biliar en un pacient de 75 anys que es va resoldre quirúrgicament, i en el qual es reflexiona sobre la necessitat de seguiment i actuacions en aquesta tècnica endoscòpica.

 

Menció especial

 

Finalment, hi ha un esment especial del concurs per a un estudi realitzat per professionals de 70 hospitals espanyols, entre els quals es troba el Francesc de Borja, i que analitza 12.066 pacients ingressats per pneumònia per Covid-19 i identifica quatre tipus de conjunts de símptomes diferents que influeixen en el pronòstic diferent dels malalts.

De l’hospital de Gandia van participar: Leyre Jorquer, Alba Camarena, Simona Cioaia, Anna Ferrer, José Mª Frutos, Eva Gil, Marina Llopis, Mª Ángeles Martínez, Álvaro Navarro, Mª Amparo Perea, Ricardo Peris, José Manuel Querol, Silvia Rodríguez i Ana Ventura, del servei de Medicina Interna.

AISSA agraeix el treball de tots els participants, així com la labor del jurat, format per Concha Pellicer, especialista en Pneumologia; Francesc Devesa, especialista en Aparell Digestiu, i Francisco Morales, catedràtic de Farmacologia en la Facultat de Medicina de la Universitat de València.