Alzira recupera els noms antics de 80 carrers

L’Ajuntament d’Alzira afig les nomenclatures populars als rètols de més de huitanta carrers per a recuperar la seua història

La Regidoria de Cultura, a través del Serval, ha dut a cap l’acord de la Comissió de Toponímia d’Alzira per a recuperar els noms populars o tradicionals de huitanta carrers i places d’Alzira. Segons ha explicat el regidor de Cultura, Alfred Aranda, «d’esta manera es contribuïx a donar a conéixer els noms populars de més de 80 carrers de la ciutat. Hem volgut plasmar el que els nostres majors ens conten i saben perquè els més joves puguen veure i conéixer les nomenclatures tradicionals junt amb el nom oficial dels carrers».

La corporació municipal actual ha posat tots els mitjans al seu abast per a recuperar els noms originals, la major part dels quals fan referència a oficis antics i llocs. Tots ells són en valencià, un fet que demostra quina és la nostra llengua autòctona i com era de vigent quan es generaren els seus carrers, places, barris i partides.

 

La Comissió de Toponímia Local, reunida el 19 de maig 2021, va aprovar, entre altres temes, la col·locació de plaques de menor grandària i diferent aspecte amb el nom antic junt amb les plaques ja existents en les actuals vies públiques d’Alzira.

Les noves plaques es diferencien clarament de les existents perquè són de menor grandària (A4), són blanques, hi ha un fragment de l’escut d’Alzira i el text («Antic carrer de…», «popularment de…») és de color roig grana. Les 103 plaques han estat fabricades i instal·lades per una empresa alzirenya.

Cal indicar que esta actuació va ser una proposta formal de recuperar la denominació dels noms tradicionals dels carrers d’Alzira que va tramitar l’alzireny Juan José Nadal Sayol a partir dels llibres publicats per Aurelià Lairón, Rubén Pastor i Antonio Martínez i dirigida a la Comissió de Toponímia, que, una vegada realitzades les consultes, investigacions i gestions adients sobre el tema, va acordar executar-la.

 

Doble denominació

El Serval ha corroborat la correcció dels 80 noms de les places i els carrers locals que tindran una doble denominació. Per exemple: Plaça de Casassús, popularment de les Gallines; carrer de Colon, antic Camí Vell de Xàtiva; carrer del Notari Bonet, popularment de les Xiques…

 

Aranda ha manifestat la seua satisfacció en la realització d’esta iniciativa que contribuïx a recuperar les senyes d’identitat del nostre poble. Uns noms de carrers que evoquen records, personatges, oficis, tradicions, etc., que van ser substituïts per corporacions municipals anteriors segons els seus criteris, imposicions i canvis polítics i que decidiren canviar-ne els noms i escriure’ls en castellà. Ara, Alzira disposa d’esta doble denominació en alguns carrers, un fet que deixa de manifest la importància de mantenir vives les seues arrels.

Els membres de la Comissió de Toponímia local són Diego Gómez, Alfred Aranda, Andrea Maravilla, Aureliano J. Lairón, Rubén Pastor, Agustí Ferrer, M. Isabel Aguilar, Ricardo Belda, Isabel Serra i Pura Santacreu, que en la reunió del 19 de maig 2021 aprovaren, entre altres temes, la col·locació de noves plaques amb les denominacions tant populars com tradicionals de les actuals vies públiques de la ciutat d’Alzira.