Alumnes del Tirant lo Blanc de Gandia fabriquen caixes niu per a ocells i rates penades

El Centre educatiu ja va fabricar l’any passat diverses gateres per a les colònies felines de la ciutat

Gandia reforçarà la biodiversitat dels espais urbans i periurbans amb més caixes niu. La regidora de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, acompanyada del Director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, i del professor de FP Bàsic de Fusta de l’IES Tirant lo Blanc, José Luis Martínez Oliver, ha presentat una mostra de les caixes niu que l’alumnat està fabricant dins el projecte municipal iniciat l’any passat amb l’elaboració també de gateres de fusta per al recer dels gats de les colònies felines de la ciutat.

“Enguany volem reforçar la biodiversitat dels espais urbans i periurbans, perquè està desapareixent, segons alerten molts informes”, ha assegurat Izquierdo.

El departament de Gestió Responsable del Territori ha comprat la fusta i l’alumnat ha fabricat les caixes niu, emprant material tractat amb productes ecològics, com ara un oli protector innocu fet a base d’olis vegetals.

Material noble

“Es tracta d’una aposta seriosa del Tirant lo Blanc, des de fa temps, per la fusta, un material molt noble que agrada a l’alumnat. Treballem sobre projectes amb una utilitat i, en aquest cas, amb el valor afegit que poden veure’l dut a la pràctica, com ja va passar amb les gateres. Estem parlant d’un tipus d’alumnat que necessita més al·licients”, ha recordat el professor.

Com ha explicat Muñoz, entre les fabricades pel centre i el propi departament, s’instal·laran 15 o 16 caixes niu per a rates penades a la perifèria urbana, ideals per al control de plagues com el mosquit tigre.

15 o 16 caixes més en parcs urbans per a diferents ocells menuts o pàrids, “que es troben en perill i són importants també en el manteniment de la biodiversitat, important dins la lluita contra el canvi climàtic”. Així com 2 caixes-niu més per a falcies, un tipus d’oroneta.

Les caixes més grans són per a les aus rapinyaires com l’Òliva (1), molt vulnerable; els Mussols (1), el Gamarús (1) o el Joliguer (1), que es col·locaran a entorns agrícoles-urbans, com ara la Torre dels Pares, Aula Natura a la Marjal o Marxuquera.