Albaida enceta el camí cap a la seua transformació cultural

Ha sigut clau la creació  el nou Consell Municipal de Cultura, que compta amb representants polítics, membres d’associacions, artistes i productors culturals de la ciutat i comarca.

La ciutat d’Albaida ha decidit el seu full de ruta cap a un nou model cultural de cara l’Agenda 2030. Aquest horitzó s’ha dissenyat des de la Participació Ciutadana, amb la creació del nou Consell Municipal de Cultura, que compta amb representants polítics, membres d’associacions, artistes i productors culturals de la ciutat i comarca. Aquest Consell ha estat protagonista absolut a l’hora de redactar el Pla Municipal d’Acció Cultural d’Albaida, el PMAC, ja que a través de tallers i reunions guiades pel tècnic redactor del pla, Josep Valero d’Essent Creativa, s’han enllestit tant els Objectius Estratègics com les Línies Estratègiques i les seues accions a curt, mitjà i termini.

El document final, que s’emmarca dins de la renovació estratègica de la ciutat encetada pel seu PUAM-DEMA, es podrà consultar al web municipal i compta amb el recolzament tant del Consell de Cultura com del Ple Municipal, ambdós casos amb una aprovació per unanimitat de tots els membres.

El regidor de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Juan, ha estat l’encarregat de fer la seua defensa davant el Ple on ha expressat la seua gratitud al teixit associatiu de la ciutat, amb vora 100 col·lectius que treballen per la cultura, i ha remarcat que “el PMAC ens ha servit d’anàlisi de la situació actual per a poder debatre dins del nou Consell de Cultura cap a on volem anar i com fer-ho, així com amb l’enquesta ciutadana que ha agafat el pols a la ciutadania”. “Ens cal renovar discursos i crear nous relats basats en la tradició i totes les llavors, que ja estan sembrades en el panorama cultural” per això “des de la regidoria haurem fer molta feina per a ordenar-ho tot per a posar en marxa les seues accions del PMAC per a arribar a l’horitzó del 2030 amb els deures fets” ha conclòs Juan.

Un dels millors Plans Culturals de la Provincia

L’alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert, ha agraït “tant al Consell de Cultura com a la resta d’opcions polítiques del Ple el seu compromís amb la cultura albaidina i amb l’aposta de l’Ajuntament cap a un model ordenat i fort que consolida les apostes de futur com la transformació del Palau d’Albaida com a nou Centre Cultural de referència” entre altres apostes com “fer de les Escoles de Passarel·la un espai que allotge la Biblioteca de la ciutat, així com noves accions”.

Aquest pla compta amb el suport de la Diputació de València i ja va estar valorat com un dels dos millors en la primera fase de diagnòstic presentada l’any 2021 a les ajudes de l’ens provincial per a Consells de Cultura. Aquest any es tornarà a presentar, ja una vegada aprovat pel Ple, sent així Albaida una de les primeres localitats a tot el territori valencià en comptar amb un PMAC amb aquesta ambició i traçat d’accions transformadores de primer nivell, posicionant a la ciutat en el panorama cultural del país i fins i tot amb estàndards de qualitat europeus.