L’alcalde de Vilallonga explica tot el que s’està preparant amb motiu de la Fira Gastronòmica de este cap de setmana
La localitat de Vilallonga es prepara per viure un dels caps de setmana un dels més intensos de l’any. La població celebra el seua més que conegut Concurs de Blat Picat, l’origen del qual es podria remuntar a la cultura ibera, i que és a Vilallonga una de les poques zones de la península on encara es prepara.
El concurs arriba a la seua setzena edició. De manera paral·lela, Villalonga organitza la XIV Fira Gastronòmica, on hi haurà tot tipus de parades i activitats com a mostres de cotxes antics, altres personalitzats i motos. Aquests actes seran els dies dissabte 4 i diumenge 5 de març. Hem parlat amb Romàn Garrigós, alcalde de Vilallonga per a que ens explica quines son les expectatives per a esta edició, la primera després de l’aturada obligada per la pandèmia.
Garrigós explica que el concurs de Blat Picat, que enguany arriba a la seua XVI edició, és una iniciativa molt esperada, que ja ha traspassat les fronteres comarcals i ve gent d’altres ciutats, com València. El blat és un guisat mil·lenari que a Vilallonga l’han posada en valor «era un plat típic de la gent que anava al camp, que requeria molt de temps de cocció però estem observant que cada vegada més gent jove vol participar del concurs». També assenyala el nombre creixent de restaurants que volen participar del certamen «pel que reconeixement que suposa guanyar el Concurs de Blat Picat de Vilallonga».
Però hi ha més que Blat Picat. «Coques, fideuà, rossejat, paella, arrós al forn…. les associacions col·laboren en la Fira Gastronòmica per a que els i les visitants puguen gaudir de tota la gastronomia vilallonguina«, remarca Garrigós. A més, el programa gastronòmic es completa amb excursions pel privilegiat entorn on se situa esta localitat de la Safor «hi han previstes dos excursions «una volta de reconeixement per conèixer les herbes menjívores i una marxa senderista a la Cisterna del Vedat, activitats que tenen una gran acollida».
L’alcalde destaca també el gran interès que desperta la Via Verda «i el seu esplendor natural i faunístic» així com totes les rutes que es pot gaudir a Vilallonga com la clàssica al Circ de la Safor, «ara estem intentant recuperar el camí reial amb Castellonet de la Conquesta i que comunicava amb Xàtiva». Sense dubte, una excusa nova per poder conèixer l’entorn natural de Vilallonga.
L’alcalde ha volgut animar a tots els visitants de la comarca a apropar-se a Vilallonga a gaudir de la ciutat i participar de totes les iniciatives que s’organitzen amb motiu de la Fira i el Concurs de Blat. «Qui toca Vilallonga, sempre torna».