Hui proposem acostar-nos a Vilallonga, un dels paisatges naturals més interessants de la comarca de la Safor
Entre les moltes coses de les que pot presumir la localitat saforenca de Vilallonga és que el seu terme municipal s’estén sobre la bonica Serra de Safor, convertint-se en un dels paratges més frondosos i més ben conservats de la comarca. L’enclau privilegiat fa de Vilallonga un atractiu destí rural amb interessants propostes de natura, monumentals, culturals i gastronòmiques.
Interessant oferta monumental
Si optem per conèixer el seu patrimoni monumental, el recorregut per Vilallonga comença en el seu magnífic castell d’origen musulmà, a què es coneix com «el Castell dels Moros«. Es troba en la serra de les Fontanelles, a 1,5 quilòmetres del municipi. En la nostra ruta també podem incloure l’Església Parroquial dels Sants Reis, de 1757; l’Ermita de Sant Antoni Abat i Santa Bàrbara, i la Capella de la Mare de Déu de la Font o Capella de la Verge de la Font, patrona de Vilallonga. Durant el nostre recorregut, no hem de deixar de conèixer les nombroses fonts que ens podem trobar passejant per la localitat, algunes molt antigues, com la Font de 4, la Font de 2, la Font de la Reprimala, la Font de 16 anys o la Font de la Safor, emplaçada a la Serra de la Safor.
Enclavament natural privilegiat
La natura també té un important protagonisme per a la localitat de Vilallonga. Repartits pel seu terme municipal i pels voltants es podem trobar interessants recorreguts naturals, com la Ruta de la Via Verda, que transcorre per gran part de la Serra de la Safor, per La Cuta i les riberes del riu Serpis. Altres de les alternatives per gaudir de la natura són la Ruta de la Serra de la Safor, amb cotes d’al voltant de 1.000 metres, la Plana de la Llacuna, que travessa la serra de l’Almirall, o la Ruta de Vilallonga, des de la qual podrem observar les millors panoràmiques del Castell.
El Blat Picat protagonista de la cuina
Per a agafar forces, Vilallonga diposa d’una gran oferta gastronòmica sent molt típics els plats que s’elaboren amb blat o arròs com com a ingredients principals. Entre les primers estan el famós blat picat, una de olla de carn, verdures i grans de blat i les coques escaldades, que es fan amb farina de blat, o la coca de pasta bona, la base és de farina de blat i llevat. Entre els plats que incorporen arròs destaquen l’arròs al forn, l’arròs amb crosta, l‘arròs amb fesols, penques i naps o la paella en totes les seves variants.