500 persones de 23 entitats culturals participaran dissabte a la gran cercavila de folklore “D’Arrel” a Ontinyent

La jornada coorganitzada per la Diputació de València i l’Ajuntament comptarà també amb una fira de Moros i Cristians, animació de carrer i un concert del grup Blaumut

500 persones de 23 entitats i associacions culturals valencianes participaran aquest dissabte 30 de juliol a Ontinyent en una gran cercavila folklòrica que recorrerà diverses places de la població. Es tracta de l’acte central de les trobades “D’Arrel” de folklore valencià de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, que organitza l’esdeveniment junt a l’Ajuntament d’Ontinyent.

El regidor de Cultura, Àlex Borrell, explicava que “és un gran esdeveniment que recull i mostra les manifestacions musicals i festives valencianes i on les associacions i entitats locals seran protagonistes, però on també comptarem amb nombrosos col·lectius d’altres municipis valencians». La regidora de Fira i Festes, Àngels Muñoz, destacava per la seua part que “va a ser una jornada plena d’atractius que convertirà la nostra ciutat en epicentre festiu i cultural valencià aquest dissabte”.

La jornada s’iniciarà amb una Fira de Moros i Cristians on participaran diverses empreses que treballen en aspectes com les vestimentes o carrosses, i que es podrà visitar de 10:00 a 14:00 a la Plaça de la Concepció. Aquesta Plaça serà a les 18:30 hores el punt de partida de l’acte central de la jornada i de les trobades: una gran cercavila amb actuacions musicals que anirà replegant als músics i associacions que simultàniament hauran començat a actuar a la Plaça de Sant Domingo, la Plaça Major i la Plaça de la Coronació, on finalment es reuniran totes i tots.

Entitats participants

Les entitats que eixiran des de la Plaça de la Concepció seran l’Associació Cultural la Regalada ; Gegants i Cabets d’Ontinyent; Colla de Xirimites i Tabals el Regall; Menestrils; El Raval, Dolçaines i Percussió d’Ontinyent; i una banda de 80 músics integrada per membres de la Societat Musical Tot per la Música d’Ontinyent; l’Agrupació Musical d’Ontinyent i l’Associació Musical Vila d’Ontinyent baix la direcció de Fernando Sanchis; així com una esquadra mora i una cristiana amb estendards. Es comptarà amb les actuacions a la Plaça de Trio Duna; Grup de Danses d’Ontinyent; La Colla Grup de Percussió i Dolçaines d’Ontinyent i la Colla de Xirimites i Tabals el Regall.

Al pas per la Plaça de Sant Domingo s’incorporaran els grups Cantares Viejos; Sacsons ; Colla de Dolçaines i Percussió de la Societat Musical d’Alboraia; La Xafigà; i Tabalaina. Al pas per la Plaça Major s’afegiran l’Associació Cultural Vent Mediterrani; la Muixeranga de Xàtiva La Socarrà; els Tornejants d’Algemesí i el grup Comboiet. Finalment, a la Plaça de la Coronació estarà actuant la Colla Federal de la Federació Valenciana de Dolçainers i Dolçaineres i Tabaleters i Tabaleteres; sumant-se diversos grups participants a la Cercavila en l’actuació final a esta plaça.

Les activitats de la jornada es reprendran ja per la nit, a les 23:00 hores amb l‘animació musical de carrer del grup local La Trocamba Matanuska des de la Plaça del Mestre Ferrero fins a l’exterior de la Sala Gomis, on actuarà a les 23:30 hores el grup de pop-folk Blaumut amb entrada gratuïta. Tant Àlex Borrell com Àngels Muñoz tenien paraules d’agraïment per a la Diputació de València «per haver escollit Ontinyent per a esta jornada de balls, música i festa en valencià, i a la que animem a participar a la població de les comarques veïnes».