Es tracta de José Esteve Vicedo. El camp de Djelfa és considerat un dels camps més durs del sistema concentracionari francés, on la majoria eren espanyols o membres de les Brigades Internacionals
L’Arxiu Municipal d’Alcoi està col·laborant amb l’organització del seminari ‘Memoria del exilio español en Argelia’ (Institutos Cervantes d’Alger i Orà, amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Espanya a Alger), que se celebrarà a Alger i Orà entre el 20 i el 23 d’octubre de 2019, en la localització dels descendients d’un alcoià que va morir al camp de presoners de Djelfa, al desert del Sahara, a uns 40 Km al sud d’Alger i a uns 1.500 m d’altura.
El camp de Djelfa està considerat un dels camps més durs del sistema concentracionari francés. En aquest camp hi havia cap a 1942 un miler de presoners, la majoria espanyols o antics membres de les brigades internacionals. No tenia quasi instal·lacions i els presoners dormien en tendes de campanya suportant temperatures extremes que oscil·laven dels 20 graus sota zero a l’hivern als 50 graus en estiu. Segons els responsables del recinte, allò era un camp de mort enmig del desert, del qual no eixia viu ningú.
Gràcies a la informació dels arxius francesos i de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, s’ha pogut documentar que un ‘José Esteve’ que apareix en la relació de morts al camp de presoners de Djelfa entre 1940 i 1941 en realitat és l’alcoià José Esteve Vicedo.