Ontinyent organitza tres activitats dins el projecte “Desenterrant el silenci” vinculat a la  Memòria Democràtica

La projecció d’un documental, la presentació d’un llibre i una exposició fotogràfica recuperen la memòria d’Antoni Benaigues, “el mestre que va prometre el mar”

Ontinyent acollirà aquest divendres tres activitats dins el projecte “Desenterrant el Silenci” vinculat a la Memòria Democràtica. La regidora de Memòria Històrica, Sayo Gandia, explicava que “es tracta d’un projecte de recuperació de la memòria històrica que versa al voltant de la figura del mestre Antoni Benaiges, un treball d’investigació que no només intenta desenterrar la memòria de les foses comuns de la guerra civil, sinó que també intenta tancar la història d’una promesa que el mestre Benaiges no va poder complir, la de portar als seus alumnes a veure el mar”, manifestava.

Antoni Benaiges va arribar al poble burgalés de Bañuelos de Bureba, disposat a aplicar a la seua xicoteta escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació de l’alumnat i l’ús de la impremta. Els xiquets no havien vist mai el mar, però se l’imaginaven. Prova d’això són les impressions, frases i xicotetes redaccions que recull el llibret «El mar», editat pel mateix Benaiges i els seus alumnes amb la impremta de l’escola. El mestre va ser detingut, torturat i humiliat públicament per les seues idees polítiques i els seus mètodes educatius, i finalment va ser afusellat el 25 de juliol de 1936. Molt probablement, el seu cos va ser enterrat a la fossa comuna de les muntanyes de la Pedraja, que va sortir a la llum l’any 2010. La mostra reconstrueix la vida i la trajectòria d’Antoni Benaiges, i representa un homenatge a la seua important aportació com a pedagog.

Com a activitat complementària, s’ha programat a les 19:00 hores a la Casa de Cultura, la projecció del documental «El Retratista2 i la presentació del llibre «El mestre que va prometre el mar» d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal, qui estarà present a l’acte. A continuació tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Desenterrant el silenci», al museu MAOVA, amb una visita guiada pel productor de la mateixa, Santi Molera. L’exposició romandrà oberta fins al 30 d’octubre de 2020, amb horari de dimarts a dissabte, de 18:00 a 21:00 h.

Sayo Gandia explicava que “la història de Benaiges que ens narra el projecte Desenterrant el Silenci ha estat recuperada de l’oblit gràcies a un treball al que han participat professionals del periodisme i la fotografia, antropòlegs i historiadors. Una història única, emotiva i poètica que animem a totes i tots a descobrir», manifestava. Per a acudir a la presentació de divendres a la Casa de Cultura serà obligatori l’ús de mascareta i reservar plaça, cridant al telèfon 96 291 82 30.