Ontinyent incrementa el seu patrimoni verd al crear en els últims 5 anys 39.400 m2 de zones enjardinades

Dintre de les actuacions també s’han incorporat 440 unitats noves d’arbrat de diferents espècies

 

Ontinyent ha incrementat en els últims 5 anys el seu patrimoni verd fins arribar a un total de 39.400m2 de noves zones enjardines a tots els barris, una extensió equivalent a 6 camps de futbol. Una línia d’acció impulsada per l’actual Govern municipal que es mantindrà en el nou plec de condicions del manteniment de parcs i jardins, que es publicarà pròximament a la plataforma de contractació de l’Estat. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que aquesta superfície és el resultat d’haver treballat “per construir una ciutat amable, respectuosa amb el notre entorn natural, que potencie les relacions socials i que siga cada vegada més atractiva per a viure i visitar”.

 

En la mateixa línia es pronunciava, la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, qui també destacava que «els espais verds constitueixen llocs a l’aire lliure que afavoreixen la convivència i per això tenim cura del manteniment dels parcs, dels jardins, de l’arbrat i de les zones forestals amb criteris de sostenibilitat i respecte al medi ambient, i aquest any els hem equipat amb nous jocs infantils, taules per a la gent major i noves àrees canines».

Transició ecològica

Un exemple d’aquestes zones verdes és el parc inundable davant del Molí Descals,de l’Orutjol (barri de Sant Rafel) amb una superfície total de 6.000m2. Uns altres exemples ja consolidats i utilitzats habitualment per la ciutadania són les zones urbanes enjardinades al passeig de Benarrai, complementades amb zones esportives com el Pumptrack; la pista de futbet; el “bosquetó mediterrani” amb arbres de 8 espècies autòctones al parc de José Iranzo; una zona enjardinada a la baixada del Convent; una zona verda junt al nou carril bici situat entre el Poliesportiu i la Ronda Sud, així com la senda entre Paduana i l’aparcament del carrer Major. Junt a aquestes millores també s’ha creat una extensió enjardinada de 2.200m2 al polígon Sant Vicent; un àrea canina de 1.200m2 al parc de Benarrai i altra més menuda al Parc Pere IV; un jardí vertical de 150m2 a la placeta de Sant Carles, i un paratge periurbà de 7.500m2 al pont de l’Abellar i a l’entorn Puríssima, així com parterres a diferents carrers d’Ontinyent com Tomás Valls, plaça Morereta, pujada a l’IES Estació, plaça Joan Vimbodí, entre d’altres. En tots els casos, explicava la regidora Sayo Gandia, “el govern municipal es preocupa per la salut, la qualitat de vida i la mitigació del canvi climàtic i la biodiversitat als espais verds. És necessari fer un canvi cultural per adaptar-se a nous canvis en el paisatge urbà que supose un benefici general».

 

Així mateix, des del govern destaquen que s’ha avançat cap a una transició ecològica de la jardineria pública i de la gestió dels espais verds de la ciutat, així com del tractament de plagues i malalties,  apostant pel control biològic evitant els tractaments fitosanitaris. Dintre de les actuacions també s’han incorporat 440 unitats noves d’arbrat de diferents espècies, tant en el nucli urbà com els polígons i s’ha fomentat la col·laboració amb associacions mediambientals locals en la regeneració de zones pròximes al nucli urbà com és  L’arrel i l’Auró.