Mònica Oltra inaugura la XIV Setmana de l’Economia d’Alzira

L’Ajuntament i l’Associació Empresarial d’Alzira reconeixen la trajectòria de Blauverd, Amparo Carrió i Carmen Herrero

Alzira i la Comunitat Valenciana viuen un «període de consolidació de la recuperació econòmica», així ho han afirmat amb rotunditat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que han compartit protagonisme en la inauguració de la XIV Setmana de l’Economia d’Alzira. Les dades ho confirmen: «Alzira va tancar el 2021 amb un 17 % menys de persones aturades», ha recordat Diego Gómez, fent referència a les dades sobre ocupació i contractació fetes públiques el dijous per l’Ajuntament. També Oltra ha destacat el 3,3 % de caiguda de l’atur el mes de gener, «un mes tradicionalment complicat per a l’ocupació». Per a ambdós hi ha una «clara consolidació de la tendència cap a la recuperació econòmica i social i laboral, una reactivació econòmica gradual que es veurà reforçada per l’evolució de la pandèmia i l’estímul a la demanda amb l’arribada dels fons europeus de recuperació».

I també els dos han coincidit a evidenciar que «les bones xifres no arriben al conjunt de la població per igual». Sis de cada 10 persones aturades són dones, a Alzira i a la Comunitat Valenciana, i cal incidir en la formació, puix el gros de les persones aturades tenen un baix nivell d’estudis. Així les coses, les polítiques públiques es fan necessàries per a «enfocar per quatre llocs el nou sistema productiu. Un n’és òbviament la transició ecològica, un altre és la cultura com a generadora de riquesa, l’I+D+i, la investigació, el desenvolupament i la innovació, i, efectivament, també l’economia de les tres C: criar, cuidar i curar; és una economia vinculada a les persones que cuiden persones, que curen persones, que crien», ha declarat Mónica Oltra.

Els serveis socials com a generadors i distribuïdors de riquesa

La vicepresidenta ha explicat com els serveis socials «són un motor econòmic molt potent de generació i de distribució de riquesa» i ha desglossat els diversos programes impulsats des de la seua conselleria i el govern del Botànic que ajuden a la reactivació de l’economia des d’una mirada diversa, «però amb causes comunes com són l’ocupació de qualitat, la sociabilitat en el món del treball i la justícia social», com el programa de suport a la contractació de dones en àmbits rurals, Avalem Experiència, amb el programa EMDONA, el Pla Convivint, Avalem Joves o el programa JOOP. Oltra ha incidit també en el fet que cal «prestigiar sectors menystinguts a través de l’economia de les Tres C, criar, cuidar i curar, és una economia vinculada a les persones que cuiden persones, que curen persones, que crien, als Serveis Socials, estem parlant que directament la Vicepresidència Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives sosté amb fons públics més de 27.835 llocs de treball».

L’oportunitat que representa la reforma laboral ha sigut destacada també per Oltra i Gómez, així com pel tercer protagonista de la inauguració, el president de l’Associació Empresarial d’Alzira, Raül Tudela, que ha destacat precisament la taula redona «Coneixent les noves claus de la reforma laboral», que tindrà lloc este dimecres 16 de febrer a les 10 hores, com una ocasió única per conéixer els reptes que representa per als empresaris i els canvis en el model de contractació de la mà de «primeres espases», com els secretaris generals d’UGT-PV i CC OO-PV, Ismael Sáez i Ana María García, el president de la CEV, Salvador Navarro, i la directora general de Planificació i Serveis de Labora, Eva Hernández. Tudela també ha convidat a assistir a la taula redona sobre ciberseguretat (demà a les 18.30 h) i sobre el programa Erasmus+ (16 de febrer a les 11.30 h).

Tots tres s’han referit a la Setmana de l’Economia com una cita «imprescindible» i «consolidada», per a reflexionar sobre l’economia. I han convidat els participants a aprofitar esta oportunitat per a «aprendre sobre la realitat de l’economia i del canviant mercat laboral per a avançar en la reactivació».

Suport per als polígons industrial i connexió a l’AP-7

Tudela ha aprofitat la presència de la vicepresidenta per a expressar-li la «necessitat del suport de l’Administració per a posar els nostres polígons industrials en els mapes» i transmetre-li la reivindicació del sector industrial d’Alzira d’una connexió directa a l’AP 7, que «seria un revulsiu per a les nostres indústries».

Premiats de la XIV Setmana de l’Economia

El president de l’Associació Empresarial d’Alzira ha sigut l’encarregat de donar a conéixer el nom de les tres empreses i empresaris reconeguts este 2022 per la seua trajectòria i el desenvolupament de negoci a la ciutat. Són Blauverd Construciones y Hábitats, «amb més de 35 anys al sector de la construcció i que complix amb els màxims estàndards de qualitat, que disposa d’un gran equip de prop de 100 persones totalment integrades en els valors de l’empresa, que va ser fundada per Vicent Gisbert i que actualment està dirigida pels seus fills, M. José i Vicent», va exposar Tudela. El següent reconeixement és per a la perruquera Amparo Carrió Esteban, que «es va formar en una acadèmia local i va obrir la seua primera botiga a Alzira de la mà de sa mare i de sa tia i ara ja té un altre negoci a València i des de fa més de 15 anys la seua saviesa ha estat desenrotllada a la televisió, Canal 9 i À Punt, en sèries com l’Alqueria Blanca, i al cinema també», ha detallat. Carrió ha sigut nominada als Premis Berlanga i ha rebut el premi Fugaç i el premi Fescimed, i «este cap de setmana per segon any consecutiu ha estat vestint els protagonistes dels Goya». Per últim, s’ha decidit reconéixer la trajectòria de Carmen Herrero, directora del Servei de Desenvolupament Econòmic d’Alzira, Idea, «dedicada al sector públic des de fa 27 anys, amb un equip de més de 60 persones i que durant estos anys ha gestionat més de 40 milions d’euros, destinats a la promoció econòmica del nostre poble, als sectors de l’ocupació, de la indústria i del comerç i als projectes europeus i ferma defensora de la col·laboració público-privada a fi de millorar la qualitat de vida de tots els alzirenys».

La Setmana de l’Economia continua fins el 18 de febrer, amb un total de 24 sessions de debat i un total de 88 ponents. Entre els noms més destacats estan la comunicadora Samanta Villar, presentadora de 21 días i de Conexión Samanta, que ha oferit a les 13 la xarrada «La clau de l’èxit: saber connectar», el periodista valencià Javier Ruiz, cap d’Economia de la Cadena SER, que parlarà este dimecres a les 18.30 hores sobre l’escletxa econòmica, i el també mediàtic Pablo Simón, professor de ciències polítiques en la Universidad Carlos III de Madrid i analista habitual a El País, La Sexta, TVE o Cadena SER, que el 18 de febrer a les 10.30 hore oferirà la conferència «Una generació entre dues crisis: de la Gran Recessió a la pandèmia».