Mar Romera donarà el tret d’eixida a les Jornades Culturals dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira

El complet programa d’activitats té un format híbrid: de manera presencial i en streaming

L’educadora Mar Romera donarà el tret d’eixida a les Jornades Culturals organitzades per l’Ajuntament d’Alzira i Edicions Bromera al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Serà el pròxim dijous 22 d’octubre, a les 19.00 h, a la Casa de Cultura del municipi, on oferirà una xarrada virtual titulada «Explorant l’educació». La psicopedagoga i especialista en intel·ligència emocional reflexionarà al voltant dels reptes de futur a les aules i sobre l’oportunitat que ens presenta la creació d’una nova normalitat educativa. Abans, però, diversos representants institucionals inauguraran les jornades culturals.

 

Les jornades, que enguany se celebraran del 22 d’octubre al 12 de novembre, continuaran amb la trobada entre el cuiner Lluís Penyafort i l’actriu i ballarina Pepa Cases. Serà el dijous 29 d’octubre a les 19.00 h a l’Escola de Cuina d’Alzira. Els dos conversaran sobre la relació entre gastronomia i llibres. També parlaran de l’slow food i exploraran la cuina més saludable i mediterrània.

El dimarts 10 de novembre, a les 19.00 h, a la Casa de Cultura d’Alzira, Pere Puigdomènech, guanyador del Premi de Divulgació Científica Estudi General 2019 amb Exploracions pel planeta menjar, conversarà amb la periodista Reis Juan sobre els reptes que planteja alimentar una població mundial que no para de créixer.

 

Finalment, tancarà les jornades culturals un altre guardonat als PLCA 2019, Vicent Usó. L’escriptor, guanyador del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb No sabràs el teu nom, conversarà amb el periodista i escriptor Xavier Aliaga i amb la periodista Violeta Tena sobre la memòria històrica i, en particular, sobre el paper de la literatura en la visibilització d’episodis tan dramàtics com el robatori de criatures acabades de nàixer. Serà el dijous 12 de novembre, a les 19.00 h en la Casa de Cultura d’Alzira.

 

Enguany, a causa de la situació excepcional provocada per la pandèmia de la COVID-19, tots els actes tindran un format híbrid: es podran seguir en streaming a les xarxes socials i als webs d’Edicions Bromera i de l’Ajuntament d’Alzira, però també en format presencial amb aforament limitat i complint les mesures sanitàries de seguretat establides. Les persones interessades a assistir-hi presencialment als actes hauran de reservar la seua plaça abans de cada cita. Caldrà enviar un correu electrònic a serval@alzira.es, indicant-hi el nom de cada assistent i l’acte al qual es vol assistir.

ACTIVITATS PARAL·LELES

A més a més, el certamen aposta per mantindre les activitats especials que l’han acompanyat les últimes edicions. Així, els hostalers i els comerços d’Alzira se sumen a la celebració d’aquesta cita literària gràcies a dues iniciatives que es consoliden any rere any: els «Aparadors literaris» i els «Menús literaris».

 

D’una banda, més de quaranta establiments proposen una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. A més a més, l’Ajuntament els obsequiarà amb una peça de ceràmica de Jaume Romera amb motiu dels PLCA.

 

D’altra banda, cinc restaurants alzirenys posaran a disposició dels comensals un menú literari amb plats que juguen amb els títols de les novel·les guardonades aquests anys. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

 

PREMIS LITERARIS

Pel que fa a la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2020, s’ha tancat amb la recepció de més de 300 originals, xifra rècord en la seua història, que confirma la consolidació d’aquest certamen amb més de trenta anys de trajectòria. El Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació, amb 71 i 87 obres presentades, respectivament.

 

D’altra banda, el dia 13 de novembre es lliuraran els premis del 2020. En aquesta ocasió, en coherència amb la situació sanitària, el tradicional sopar literari a la sala Rex Natura se substituirà per un lliurament de premis amb aforament limitat en la mateixa ubicació. Cal recordar que el veredicte del Premi de Teatre es farà públic el 30 d’octubre, mentre que el 6 de novembre es donaran a conéixer els veredictes de les modalitats Infantil, Juvenil i Àlbum Il·lustrat.