L’equip de l’excavació arqueològica de “l’Abric de l’Hedra» a Ontinyent es duplica davant les troballes del Paleolític

L’Ajuntament cedeix el Molí Descals a l’equip investigador de la UV com a lloc de neteja de les peces lítiques, restes de fauna i altres elements que estan sorgint en abundància

L’excavació arqueològica a la cova i l’Abric de l’Hedra (a la Serra de la Solana d’Ontinyent) ha iniciat una II fase de treballs on l’equip investigador ha duplicat els seus recursos humans (de 6 a 12 persones), davant les troballes assolides el passat mes d’abril. En aquella primera fase, finançada per l’Ajuntament d’Ontinyent, es van trobar diverses restes d’ocupació humana de la zona al període del Paleolític superior, que han donat peu a esta represa dels treballs, finançats ara per la Universitat de València, i que es duen a terme entre el 9 i 30 de juliol.

El regidor de Biblioteca i Museus, Ferran Gandia i el regidor de Cultura, Alejandro Borrell visitaven aquest dilluns els treballs d’esta II fase, i que compta amb el mateix equip director de la primera, amb l’arqueòleg municipal, Agustí Ribera, i les doctores del Departament de Prehistòria Arqueologia i Hª Antiga de la UV, Margarita Vadillo i Cristina Real. Gandia i Borrell coincidien en destacar la importància d’estos treballs per a la ciutat, «ja que ens permetran saber més sobre els pobladors de la zona en la prehistòria, amb tot allò que comporta a nivell científic i educatiu”.

Abundants restes

Vadillo i Real explicaven que els primers treballs van ser un sondeig arqueològic en un espai de 2 m2 «que ens va permetre descobrir el potencial de la zona, per poder actuar ara amb una excavació en tota regla en un espai de 6 m2 on estem actuant amb molta cura i detall en subquadres de 25 centímetres, comptant amb la participació a l’equip d’estudiants la majoria d’ells de la UV”, assenyalaven.

Les restes del Paleolític superior «que estan trobant-se en abundància» segons les investigadores, inclouen peces lítiques (peces de pedra)i restes de fauna. Estos elements serán llavants al Molí Descals, cedit per l’Ajuntament, on també es farà la criba amb aigua del sediment. Posteriorment els materials serán traslladats als laboratoris de la Universitat de València, on seran analitzats més detalladament. S’espera que els treballs permeten determinar quin tipus d’ocupació humana hi havia a la zona i els usos a què es destinava l’espai on s’està investigant.