El motiu de l’activitat dirigida a tots els membres de la família és oferir informació sobre els riscos provocats per un mal ús dels mòbils i noves tecnologies per part dels més joves, la seguretat en internet, els videojocs o el ciberbullying.
L’Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària d’Addiccions (UPCCA), ha oferit una xarrada oberta a les famílies per a l’alumnat de 4t, 5é i 6é de Primària, en este cas de l’Escola Jardí de l’Ateneu, encara que està previst oferir-les en altres centres escolars del municipi. El motiu de l’activitat dirigida a tots els membres de la família és oferir informació sobre els riscos provocats per un mal ús dels mòbils i noves tecnologies per part dels més joves, la seguretat en internet, els videojocs o el ciberbullying, entre altres qüestions.
Per a la regidora responsable de la UPCCA, Estefanía Requeni, no es pot viure al marge del que ens envolta “els xiquets han de jugar, relacionar-se amb altres xiquets, parlar amb la família, fer exercici… Tot això ha de continuar sent la rutina diària, i això comença amb l’exemple dels més majors i la intenció d’oferir alternatives a estar tot el dia amb el mòbil, els videojocs o altres tecnologies”. Per a Estefanía Requeni és fonamental conéixer què veuen els nostres fills i posar filtres perquè no es convertisca en una addicció que, com totes, té conseqüències negatives. “Per això, des de la UPCCA, estarem damunt dels nostres menors per a intentar ensenyar-los a fer un bon ús d’estes tecnologies per a servir-nos d’elles i no caure en l’excés. Com sempre, les nostres portes estan obertes per a qualsevol consulta necessària o orientació”. A més, ha assenyalat que està previst continuar impartint estes xarrades per a la prevenció de conductes addictives en este i molts altres aspectes, dirigides tant als més xicotets com als adults.
En la xarrada oferida esta setmana, han participat el cap de la Guàrdia Civil, Ismael Pons, qui s’ha referit als perills existents en l’ús d’internet; el psicòleg i formador, Francisco García; i la tècnic de la UPCCA, Suni Peiró. “Des de fa molts anys, estem oferint xarrades en els col·legis sobre addiccions a les tecnologies, principalment al mòbil, internet i videojocs. Des dels col·legis ens van demanar, a més, si podíem fer este tipus de xarrades també per als pares, i hem volgut aprofitar esta activitat per a explicar-los, al mateix temps, el IV Pla Municipal de Drogodependències, que hem realitzat recentment, així com els resultats d’una enquesta entre els més joves sobre les apostes en el joc”, ha explicat Suni Peiró.
El psicòleg i formador, Francisco García, porta diversos anys oferint xarrades de naturalesa preventiva sobre l’addicció a les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) en centres escolars i instituts, a l’alumnat vulnerable que sol utilitzar estes TIC, “no com a instruments per a un fi, sinó que s’utilitzen en moments en els quals no sé què fer, estic avorrit o em trobe malament, de tal forma que comencen a crear una associació entre estats emocionals negatius i alguna cosa que em dona una xicoteta satisfacció, que és una conducta addictiva, i trencar després eixa associació costa”. Per això, explica Francisco García, és millor intervindre en el moment del lliurament d’eixe mòbil o tauleta, amb unes pautes i un compromís; molt millor que actuar després sobre les conseqüències. “El que es busca amb estes xarrades és, fonamentalment, facilitar-los eines”.
Per la seua part, el cap de la Guàrdia Civil, Ismael Pons, ha intervingut en la xarrada per a informar els pares sobre els perills que amenacen la seguretat en internet, “les situacions i conseqüències a les quals es poden enfrontar els fills, sense ser conscients, a l’hora de, per exemple, baixar-se una aplicació, realitzar un ús fraudulent, subscriure’s a pàgines a les quals no han pretés fer-ho, etc”.