L´Ajuntament de Gandia forma a un grup de 30 professionals en prevenció, detecció i intervenció en suïcidi

L’objectiu de la conferència és formar un grup de persones que siguen capaces de detectar suïcidis

El Departament de Sanitat i Polítiques Saludables, encapçalat per la regidora delegada Liduvina Gil, ha organitzat unes jornades de formació en prevenció, detecció i intervenció en suïcidi de la mà de Mª Dolors López Alarcón, assessora de formació en prevenció de suïcidis de la Conselleria d’Educació. La iniciativa tindrà lloc els dies 14 i 15 de febrer a la Casa de la Marquesa. Així, l’Ajuntament de Gandia fa un pas endavant en matèria de salut mental i, concretament, en la prevenció de suïcidi.

Alarcón és una persona referent a la Comunitat en aquesta qüestió: representa a la Conselleria d’Educació en el Pla de Salut Mental de la Generalitat Valenciana, forma part de la Comissió de Seguiment del Pla de Prevenció de Suïcidi de la Conselleria de Sanitat de la CV i de la Taula de Prevenció de Suïcidis de l’Ajuntament de València. A banda, és escriptora i ha publicat el llibre “Te nombro”.

Els cursos estan dirigits a un grup de aproximadament 30 professionals que, d’una manera o altra, intervenen en situacions de risc de suïcidi:

– Representants de la Policia Local, Policia Nacional i cos de Bombers.

– A professionals de la psicologia que componen els equips d’intervenció de zona i EEIIA de Serveis Socials de Gandia, així com altres figures que intervenen amb persones menors en risc.

– Professionals del Servei d’Atenció i Seguiment en Salut Mental (SASEM), Polítiques Saludables i Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) del Departament de Sanitat.

– Professionals del Departament d’Igualtat.

– Professionals del Departament de Salut Pública i de l’associació ASAEM.

Recordem que, cada dia, una persona se suïcida a la Comunitat Valenciana.

Prevenció del suïcidi

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), identifica el suïcidi i els seus intents com un dels problemes més greus de salut pública que poden afectar a les persones, i és per això que recomana que siga atès de manera prioritària.

El suïcidi és el resultat d’un terrible patiment emocional intern. La conducta suïcida és una qüestió complexa, per al que no existeix una sola causa ni una sola raó, sinó que és el resultat d’una complexa interacció de factors biològics, genètics, psicològics, socials, culturals i mediambientals. És difícil explicar per què algunes persones decideixen cometre el suïcidi, mentre que altres en una situació semblant no ho fan. No obstant això, gran part dels suïcidis poden prevenir-se. Els pensaments suïcides normalment estan associats a problemes que poden resoldre’s, encara que siguen molt greus, amb temps i ajuda de familiars, persones properes, amistats i professionals.

Així, aquesta iniciativa pretén ser el punt de partida des d’on poder oferir i atendre a la ciutadania que puga estar en una situació vulnerable o de risc, un problema que existeix a l’ombra de la societat, tot i ser un problema social.

Liduvina Gil ha explicat que l’objectiu de la conferència «és formar un grup de persones que siguen capaces de detectar suïcidis. En aquests moments i després de la pandèmia, els suïcidis han augmentat especialment a les ratlles de gent jove»