La “Festa del Miracle de Sant Blai” de Montaverner declarada d’interès turístic local

Des del 1678 els montavernins i montavernines agraeixen cada diumenge i dilluns de Pasqua la curació miraculosa que va fer Sant Blai al municipi

 

Montaverner està de celebració després de la declaració de la “Festa del Miracle de Sant Blai” com a Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana. La concessió del títol honorífic s’ha publicat hui 6 de juliol de 2021 en el DOGV per la Presidència de la Generalitat.

L’Alcalde de Montaverner, Jorge Boluda, ha mostrat la seua alegria en assabentar-se de la notícia. “Aquest era un dels punts que portàvem en el nostre programa electoral; el que la nostra festa de Sant Blai tinguera el seu merescut reconeixement, i avui hem aconseguit aquest primer pas. Volem que la nostra festa es conega en la nostra Comunitat Valenciana per la seua singularitat i particularitat, ja que molts anys són els que han passat però la festa es manté intacta. M’agradaria agrair a tots els veïns i veïnes de Montaverner que posen, any rere any, tot la seua obstinació per a mantenir la festa. Als joves, al rector, als festers, als tècnics de l’Ajuntament i a les Regidores de Cultura i Festes; gràcies per haver fet possible aquest reconeixement tan especial”.

Des de l’any 1678 els montavernins i montavernines agraeixen cada diumenge i dilluns de Pasqua la curació miraculosa que va fer Sant Blai a Montaverner, curant als malalts del poble que patien de garrotillo (infecció de la gola). Des d’aquell moment quatre joves del poble li dediquen la festa i ballen en el seu honor una bandera amb la seua imatge en la plaça Major.

Des del 14 de desembre de 1677 fins al 9 d’abril de 1678 l’epidèmia es va cobrar fins a 14 víctimes mortals al poble, quasi totes elles de xiquetes i xiquets de 2 i 11 anys. Segons l’acta notarial, la còpia de la qual roman guardada en l’arxiu parroquial de Montaverner, confirma la veracitat dels fets.

El ball de la bandera

L’acte del ball de la bandera és una tradició que fa única la festa de Montaverner. És el seu acte més rellevant i cridaner. La festa de Sant Blai es va consolidar entre el 1738 i el 1762 i es va estrenar una nova bandera el 1764. La tela de la bandera porta gravada la imatge de Sant Blai i l’acte es realitza en la Plaça Major. Primerament el capità i l’acompanyant són els protagonistes, fan uns passos cap avant al mateix temps, repetint-lo fins a tres vegades fins a quedar-se enmig de la plaça. El fester que custodia la imatge de Sant Blai durant les festes s’agenolla, es lleva el barret i crida “Visca Sant Blai”, contestant tota la plaça amb un “Visca”. A continuació l’alferez comença el ball de la bandera acompanyat de l’himne nacional interpretat per la banda de música. El fester balla la bandera tres vegades per a dalt del cap en direcció esquerra i tres vegades més en dirección dreta. A continuació fa el mateix a l’altura de la cintura i també per davall dels turmells. Aquest ball es pot repetir tantes vegades com el fester desitge. Quan el fester acaba col·loca la bandera en el sòl i es lleva el barret al crit de “Visca Sant Blai”.