La borrasca Gloria pot deixar neu i plutja a la Comunitat Valenciana

A partir de primeres hores del pròxim diumenge, dia 19, una borrasca nomenada “Gloria” se situarà entre l’est peninsular i Balears, quedant aïllada i estacionària en la zona durant almenys el diumenge, tendint a desplaçar-se posteriorment cap al sud.

La borrasca, segons AEMET, molt probablement, s’aprofundirà de manera significativa al llarg del diumenge i primeres hores del dilluns. És possible que la ciclogènesi siga molt ràpida el que incrementaria l’adversitat dels fenòmens associats.

La combinació de la posició de “Gloria” i el potent anticicló europeu, centrat sobre les Illes Britàniques, afavorirà l’entrada d’una massa d’aire fred procedent de l’interior del continent, la qual cosa unit a l’entrada humida del Mediterrani provocarà nevades en cotes molt baixes del terç oriental peninsular.

El gradient de pressió serà molt intens en la façana mediterrània i Balears, amb vents del nord i nord-est forts o molt forts i ratxes que localment podrien superar els 100/120 km/h. L’estat de la mar serà molt advers, amb intervals de vent de força 10 i ones que podrien aconseguir els 7 metres en les zones costaneres de l’extrem oriental peninsular i Eivissa.

La situació vindrà acompanyada de precipitacions intenses, persistents i localment fortes en les mateixes zones, amb acumulacions al llarg de l’episodi que podrien aconseguir puntualment els 150 mm. Les nevades seran copioses a partir d’uns 300/500 metres en el terç oriental peninsular podent-se acumular fins a 10 cm en llocs poc habituals.

Encara que la borrasca tendeix a desplaçar-se cap al sud i emplenar-se a partir d’últimes hores del dilluns en les proximitats del nord d’Àfrica, el temps advers s’espera que es trasllade al llarg del dimarts 21 cap al nord-est peninsular, tendint a millorar en la resta de les zones.

La situació que dóna lloc a aquest avís especial s’espera que finalitze el dimecres dia 22.