Gandia tindrà uns pressupostos de 85 milions per a fer front a emergències en 2021

Per primera vegada en una dècada els pressupostos municipals estaran aprovats el mes de gener pel plenari

 

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el vice alcalde, Josep Alandete; i el regidor delegat d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han presentat les línies bàsiques del pressupost de la ciutat de 2021, que serà aprovat en el pròxim plenari municipal que se celebrarà aquest dijous. Uns comptes municipals que, segons Diana Morant, volen ser la resposta enfront de la pandèmia i suposen la reactivació econòmica dels sectors productius i de la ciutat. Són uns pressupostos que donen “certeses”, a través dels quals “assumim els reptes que Gandia té sobre la taula”, va explicar l’alcaldessa. Són uns pressupostos socials i realistes, “en sintonia amb la situació actual, que no deixen a ningú arrere”. Els comptes de 2021, en definitiva, són “responsables” i donen “estabilitat”.

Els pressupostos de Gandia de 2021 compten amb un capítol d‘ingressos de 85.300.000 euros i despeses per valor de 84.600.000 euros. Per primera vegada en una dècada, estaran aprovats el mes de gener pel plenari. “Era urgent i necessari tenir llest el document econòmic més important de l’any al més prompte possible per a afrontar com més prompte millor els nostres reptes».

 

Pressupostos «vius»

L’alcaldessa ha volgut remarcar que els comptes són “vius”, ja que preveuen incorporar partides per a pal·liar els efectes de la pandèmia entre els sectors productius i les persones vulnerables. És a dir, a part dels pressupostos, la ciutat comptarà amb el romanent de tresoreria de 2020 o ajudes que donaran resposta a l’actuació urgent que requereix la pandèmia.

Durant la roda de premsa, Morant ha destacat les tres línies mestres del pressupost:

1) Rigorosa legalitat. Són uns pressupostos legals per sisè any consecutiu. El document compta amb el vistiplau del Ministeri d’Hisenda i també ha sigut verificat per la Intervenció Municipal.

2) Impuls per a la recuperació econòmica. Els comptes, encara que estan emmarcats en un context excepcional de pandèmia i estan sotmeses a un dur Pla d’Ajust, suposen un enfortiment per a la recuperació econòmica. “Això ha pogut ser gràcies a una impecable, seriosa i responsable gestió dels últims anys, que ens ha donat estabilitat”.

Sobre aquest punt, Morant ha explicat que el deute total del Consistori s’ha reduït en 74 milions d’euros que passaran a ser 80 milions en finalitzar el present exercici, la qual cosa suposa una reducció del 23% des de l’inici de la passada legislatura. Així mateix, “continuem pagant dins del termini i en la forma escaient als proveïdors: hem acabat l’any amb un PMP de desembre de 12,7 dies i la mitjana de tot 2020 ha sigut 16,9, convertint-nos en un dels municipis de tot l’Estat que més prompte paga als seus proveïdors, tal com demostren els informes de l’interventor municipal”.

3) Pla de xoc enfront de la Covid-19
Augmenten les partides de Benestar Social, Serveis Bàsics, Sanitat, Polítiques Econòmiques i Turisme per a afrontar millor la reconstrucció enfront de la **Covid-19. La suma ascendeix a 25,7 milions d’euros, la qual cosa suposa el 30,4% del total del pressupost.

A més, Gandia no solament participarà del Fons de 160 milions que va anunciar el president Ximo Puig (Ajuntaments, Diputacions i Generalitat) per a ajudar empreses i autònoms sinó que complementarà les ajudes de les administracions superiors. “És de justícia llançar tantes ajudes com siga necessari i tantes vegades com siga necessari”. Sobre el Fons emmarcat en el ‘Pla Resistir’ de 370 milions d’euros en ajudes, Morant ha explicat que a Gandia li corresponen prop de 2,7 milions d’euros.

146 llocs de feina directa amb inversions

Quant als detalls del pressupost d’enguany, durant la compareixença, Morant destacat vuit aspectes:

1.- Reactivació econòmica i generació d’oportunitats per a la ciutadania i les empreses. Els pressupostos estipulen 2’5 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia d’aquesta ciutat, com a Turisme (1,8 milions d’euros), Promoció Econòmica i Comerç (771.000 euros). Un apartat que augmenta en un 20% respecte al passat any.

2.- En temps de pandèmia, més ajudes socials. La partida de Benestar Social inclou 1,4 milions d’euros, als quals se sumen les ajudes directes de la Generalitat i la Diputació fins a aconseguir els 2 milions d’euros.

3.- Consolidació de la recuperació dels serveis bàsics. El pressupost arriba a 20 milions d’euros, consolidant i millorant la gran aposta que ja en el pressupost de 2019 i 2020 es va fer per la recuperació d’aquestes partides. La partida d’enguany representa el 23,4% de tot el pressupost.

4.- Retorn a la Mancomunitat. Gandia té l’oportunitat de liderar la comarca des de l’institució que la representa i fer possible polítiques associades de caràcter social, econòmic i territorial. La xifra pressupostada és de 225.000 euros.

5.- Millora de les instal·lacions esportives. El pressupost de 2021 preveu 700.000 € per a reformar-les i millorar-les.

6.- Aposta per la revolució digital per a fer de Gandia una ciutat intel·ligent. Es mantindrà i incrementarà a través d’ajudes d’altres administracions i fons europeus les quantitats destinades a innovació i transformació digital.

7.- Gandia és cultura i mantindrà l’aposta municipal que en aquest exercici estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia.

8.- Quant a les inversions, Morant ha explicat que els comptes municipals destinaran 5 milions d’euros durant enguany i que se centraran en set importants inversions amb la finalitat de generar llocs de treball directes i indirectes en el pitjor moment de la pandèmia. “Avui dia, aquest tipus d’actuacions són oportunitats per a les empreses i les persones que treballen en elles. Gandia eixirà millor preparada d’aquesta crisi una vegada finalitzen aquestes obres”. Aquestes actuacions lligades directament al pressupost municipal generaran un total de 146 llocs de treball directes.

Per part seua, Josep Alandete ha incidit en la idea que “avui es presenten els pressupostos abans que mai perquè no hem parat de treballar. Tenim clar el nostre objectiu i no és un altre que gestionar aquest ajuntament de manera eficaç per a aconseguir el bé comú i millorar el benestar dels ciutadans”. “No està sent una legislatura fàcil i encara així, en ple mes de gener ja tenim l’aprovació del Ministeri i continuarem ajudant els més necessitats i als sectors productius gràcies als romanents de tresoreria que s’han aconseguit gràcies a un govern responsable”.

El vice alcalde també ha destacat que tots els departaments treballen per a crear sinergíes amb altres administracions que facen possibles les grans inversions de la Generalitat, la Diputació o el Govern Central. “És important no parar la maquinària administrativa i gràcies a les mesures que hem pres el consistori ha continuat funcionant a màxim rendiment.”

Finalment, Salvador Gregori ha posat en valor que aquest document ha sigut “el que menys puntualitzacions del Ministeri ha rebut. Podem dir que és un pressupost polit que està marcat per la realitat i que s’adapta a la situació que vivim. Malgrat els condicionants hem pogut donar solució a les necessitats de tots els departaments i que a més afronten el repte que suposa la Covid-19 amb augments considerables en les partides de Serveis Socials i Sanitat”.

Gregori també ha afirmat que una vegada es conega el romanent de tresoreria durant aquesta setmana, el govern municipal podrà posar en marxa a partir de març una segona ronda pressupostària destinada a reforçar les ajudes a persones i sectors productius. “Gràcies a la situació privilegiada dels comptes municipals, vam poder afrontar el repte de la pandèmia i enguany tornarem a fer-lo amb totes les garanties d’un pressupost fort i estable”, va finalitzar Gregori.