Gandia proposa el conjunt de Beniopa i el barri de l’El·líptica perquè puga accedir a les ajudes del programa ARRUR

L’objectiu del programa ARRUR és revitalització i recuperació d’àrees urbanes per evitar la seua degradació

 

La Junta de Govern de la Ciutat de Gandia, en la seua darrera sessió, va aprovar una resolució de la regidora d’Habitatge i Regeneració Urbana, Amparo Victoria, mitjançant la qual es delimita i es proposa el conjunt urbà format per Beniopa i el districte de la plaça El·líptica perquè puga accedir a les ajudes estatals d’un nou programa ARRUR (Àrea de Rehabilitació i Regeneració Urbana), emmarcat en el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

La iniciativa de l’Ajuntament de Gandia naix després d’una convocatòria que es va aprovar per part de la Generalitat Valenciana el passat 15 de juny. “És una línia estratègica d’ajudes que impulsa el Govern del Botànic, també acollint-se a les ajudes que facilita el Govern d’Espanya. Això facilitarà que, en cas de ser aprovat aquest projecte que hem presentat, podrem abordar una important i ambiciosa regeneració urbana en dos dels districtes de la nostra ciutat que més ho necessiten, on al voltant del 80% de les edificacions estan envellides i ja tenen més de cinquanta anys”, ha assenyalat l’edil de Regeneració Urbana.

Victoria ha recordat que “es tracta d’una ferramenta molt positiva que permet que els ajuntaments opten a tindre un finançament per part de l’Estat per a dignificar zones que ho requereixen en les ciutats. L’ARRUR que tenim en ment és similar al que ja està en marxa en el barri del Raval, gràcies al qual podrem fer importants actuacions públiques, sense oblidar a les persones particulars que també podran beneficiar-se amb la rehabilitació d’una part destacada de les seues cases gràcies a aquesta línia d’ajudes”.

La regidora d’Habitatge i Regeneració Urbana també ha posat de manifest que les actuacions públiques previstes es destinarien a dos projectes per a Beniopa: “Ens referim a la millora paisatgística i urbana del carrer Muntanya, així com la renovació de la plaça dels Llauradors i els seus voltants, unes intervencions molt demandades pels veïns de Beniopa, en unes zones primordials del poble que volem realçar i posar en valor”.

Procés de concurrència competitiva

La inversió total prevista per part de les diverses administracions seria de 2,8 milions d’euros, dels quals el Govern d’Espanya aportaria 1,6 milions d’euros, la Generalitat Valenciana destinaria 277.000 i l’Ajuntament de Gandia invertiria 300.000 euros. A més, els propietaris beneficiats haurien d’aportar, en diferents graus, 655.000 euros.

“Ara s’inicia una segona fase, un procés de concurrència competitiva entre municipis valencians. Per això, hem volgut presentar el millor projecte perquè tinga la puntuació més gran, per a poder aconseguir els majors recursos econòmics possibles per als veïns de Beniopa i el barri de la plaça El·líptica, perquè s’ho mereixen. Així, hem optat per aquestes zones de la ciutat per les seues característiques poblacionals, podent regenerar un àmbit dens i de molt interés per a Gandia. A més, hem de tindre en compte l’antiguitat de les edificacions”, ha recalcat Amparo Victoria.

En definitiva, l’objectiu principal d’aquest nou ARRUR és la revitalització i recuperació d’aquestes àrees per a revertir el seu actual estat de degradació, mitjançant la rehabilitació residencial allargant l’estat de vida dels edificis i habitatges. Al mateix temps, es contempla la regeneració urbana en carrers i places garantint un espai públic de qualitat, més sostenible, integrador i inclusiu (com així es contempla en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 11 formulat per l’ONU en l’Agenda 2030).