Gandia inicia la conversió de l’església Sant Nicolau del Grau en Bé d’Interés Cultural (BIC)

El Govern comença el tràmits per aconseguir el 8é bé amb aquesta protecció

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de la regidora de Patrimoni Artístic, Històric i Cultural, Alícia Izquierdo, el president de la Junta del Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell i el vicari episcopal i rector de Sant Nicolau, Francisco Revert ha anunciat l’aprovació a la Junta de Govern Local d’aquest matí de l’inici dels tràmits per a sol·licitar al Consell de la Generalitat la declaració de l’església de Sant Nicolau, del Grau, com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Ha estat possible gràcies a l’autorització de l’arquebisbat, propietari del temple.

Una distinció que seria el primer Bé d’Interès Cultural (BIC) del Grau, i que “ompliria d’orgull els gandians en general i els grauers en particular. Tot el Grau pot estar satisfet de poder comptar amb la seua singular església, fruit dels donatius i l’esforç de molts pares, iaios… dels actuals veïns i feligresos.

Ells van fer un gran esforç aleshores en uns temps que eren durs. Gent treballadora que va aconseguir per als seus descendents un lloc inigualable per a la trobada social i religiosa dels veïns del Grau. Per això, la declaració com a BIC del temple del Grau també seria un reconeixement al treball altruista de tot un poble. Perquè els grauers, amb el seu sacrifici, van fer possible la construcció d’un monument que té una dimensió i un reconeixement internacional; i d’un emblema de la nostra estimada barriada marítima”, ha destacat l’Alcaldessa.

L’església del Grau, símbol del canvi i progrés del Grau i de la platja, és obra de l’enginyer Eduardo Torroja, un arquitecte amb una dimensió internacional. Juntament amb ell, l’arquitecte Gonzalo Echegaray i l’enginyer Jaime Nadal. És un dels edificis més importants de l’anomenat MOVIMENT MODERN. Es va construir al 1958. L’estil destaca per la seua sinceritat estructural i senzillesa material amb una clara vinculació amb l’entorn portuari en el qual se situa.

Edifici pioner a Espanya per la seua qualitat i per l’ús del formigó armat en grans blocs. És un dels grans valors de l’arquitectura laminar. Hi ha ben poques esglésies que estan dins de la mar. Són moltes les persones que quan accedeixen al temple es queden meravellades i a la gent li crida molt l’atenció.

Primer BIC del Grau, 8é de Gandia

A Gandia tenim recursos patrimonials universals com els Borja, els Clàssics, el Parpalló, les Falles (Patrimoni Immaterial de la Humanitat) o la Setmana Santa (que fa poc va celebrar precisament el seu Congrés a l’església del Grau). I, el temple de Sant Nicolau seria el primer BIC del Grau i el 8é edifici històric declarat com a Bé d’Interés Cultural (BIC) de Gandia, de tipus immoble, juntament amb:

1. Alqueria del Duc

2. Torre dels Pares

3. Castell de Bairén

4. Col·legiata de Santa Maria

5. Antigues muralles

6. Palau Ducal

7. Escoles Pies-Antiga Universitat

Finalment, el Govern local ha volgut agraïr el magnífic treball que està fent l’equip tècnic dels departaments d’Urbanisme i Patrimoni, el consentiment que va donar en el seu moment l’arquebisbat (l’edifici és propietat de l’Església), així com l’espenta, ajuda i ànim que sempre ha donat la parròquia del Grau, representada pel seu rector.